Diversificarea alimentatiei la copii

Diversificarea alimentatieiDiversificarea alimentatiei este un subiect foarte cunoscut in randul mamicilor care sunt preocupate din ce in ce mai mult de copiii lor. Acestea inca din luna a patra trebuie sa inceapa diversificarea alimentatiei pentru a da copiilor proteinele si substantele necesare cresterii normale. Pe masura ce cresc copilasii , diversificarea alimentatiei trebuie …

Pentru bebelus cel mai important aliment este laptele de mama! Acesta ii asigura toti factorii nutritivi si anticorpii care il protejeaza fata de infectii. Alaptarea stabileste o comunicare afectiva între mama si copil unica.


[ad]

Reguli de baza in diversificarea alimentatiei sugarului:

– Copilul trebuie sa fie sanatos
– Alimentul ales se introduce in cantitati mici crescute progresiv, pana la completa înlocuire a unei mese de lapte in decurs de 3-4 zile.
– Sucul de fructe nu înlocuieste o masa de lapte.
– Alimentul nou va fi administrat cu lingurita.
– Nu se introduce simultan doua alimente noi.
– Cand copilasul refuza alimentul nou, se renunta temporar la administrarea lui.
– Daca apar semne de intoleranta la alimentul nou (diaree, varsaturi), acel aliment va fi suprimat si veti consulta medicul pediatru.

Diversificarea alimentatiei a sugarului de 5-6 luni

Atunci cand copilasul este alimentat natural, laptele de mama ii asigura o hrana completa pana in luna a sasea, neavand nevoie de alt aliment, nici macar de apa.

Daca micutul dumneavoastra are varsta de 5-6 luni, cantareste mai mult de 5 kg, isi sustine bine capul si a inceput sa nu se mai sature doar cu lapte, este necesar sa incepeti diversificarea alimentaiei cu acordul medicului pediatru sau de familie.

Diversificarea alimentatiei asigura un plus de elemente nutritive necesare cresterii si dezvoltarii normale a copilului si se va face respectand regulile de baza prezentate!

Alimente recomandate sugarului de 5-6 luni:

– sucuri de fructe (mere, morcovi) incepand cu cateva picaturi crescand progresiv la 30 ml/zi
– piureuri de fructe (mere crude sau coapte, piersici)
– capsunile, fragii, kiwi, bananele, zmeura se dau dupa varsta de 1 an, fiind alergizante
– legume (morcovi, patrunjel, telina, cartofi, dovlecei, ardei, fasole verde) la inceput sub forma de supa strecurata, si ulterior sub forma de piure imbogatit cu unt si lapte
– fainoase fara gluten (orez, porumb) folosite pentru a imbogatii o masa de lapte, supa (1-3%), piureul de legume sau fructe
– pana la varsta de 8 luni carnea de pui si vita se fierb separat de restul alimenteleor

Nu trebuie sa fortati bebelusul sa manance si nu il amagiti prin sustragerea atentiei cu ajutorul jucariilor sau povestilor!

Incepand cu varsta de 9 luni, cavitatea bucala dobandeste functia de organ senzorial, de asemenea, de acum incepe sa fie posibila masticatia. Solicitati-l implicandu-l activ prin stimularea deprinderii autoservirii si prin exercitiul manipularii linguritei. In felul acesta, masa va deveni un moment interesant, care-l va preocupa si-i va face placere. De la 10 luni, diversificarea alimentatiei a copilului devine mai usoara deoarece acesta este capabil sa-si comunice preferintele alimentare. Ascultati-l, bineinteles fara a ceda rugamintilor de a manca numai ciocolata si acadele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three − 1 =