Sedinta in familie

sedinta in familieNe putem gandi la sedinte in familie?

Ni se pare normal ca la locul de munca sa participam la sedinte peste sedinte, sa planificam bugete, sa facem analize, sa gasim solutii la problemele ridicate, etc.

Intr-o institutie sunt normale sedintele, discutiile fata in fata la mese rotunde, cu un pahar de apa minerala langa, cu agenda deschisa. Daca nu s-ar face sedinte am putea spune ca acea institutie nu prea este

[ad]

interesata de buna ei functionare pentru ca in sedinte se clarifica multe, se ridica probleme care isi gasesc acolo solutii, fiecare poate relationa spunandu-si parerea sau contraargumentele lui asupra unui anumit subiect. Colegii isi cunosc unii altora parerile si pot astfel lucra mana in mana inspre mai bine.

Dar oare in familie nu ar trebui sa tinem cont de astfel de intalniri? Familia este inventia lui Dumnezeu si in felul acesta oamenii pot trai fericiti stiind ca intotdeauna se pot baza pe sprijinul celorlalti. Familia este locul in care ar trebui sa ne simtim cel mai bine. Acolo ar trebui sa fim intotdeauna acceptati, sa nu mai fie cazul sa concuram unii cu altii ci sa fim noi insine, fiecare facundu-si partea lui.

De ce atunci, tot mai multi dintre noi nu acordam atentia necesara imbunatatirii comunicarii in familie? Sot – sotie, parinti – copii, ne trasam in graba cateva sarcini unii altora pentru ca suntem grabiti sa mergem la al doilea job pe ziua respectiva sau suntem ocupati cu activitati extra. Si ajungem dupa un timp sa credem ca asa e normal, ca altfel nu se poate, ca banii se castiga greu si trebuie sa investim in primul rand in asta. Asa e, banii se castiga greu, dar cu fiecare luna care trece si in care nu am investit in relatiile cu cei din familie, se destrama cate o particica din ambientul natural si frumos care ar trebui sa fie.

O modalitate prin care putem impreuna zidi corabia familiei sunt „sedintele” de familie.

Dar hai sa nu le spunem chiar sedinte, ca poate unii asociaza acest termen cu bussinesul. Spuneti-le cum doriti: „intalniri” in familie, petreceri in pijama in familie, picnic in familie, reuniuni de familie…. dar ele trebuie sa aiba un scop precis, indiferent de locatie: aceea de a analiza problemele familiale, de a gasi solutii impreuna, de a ne incuraja unii pe altii.

Astfel de intalniri relaxante, dar in care discutam lucruri serioase, sunt excelente pentru consolidarea legaturilor dintre membrii familiei.

Nu e niciodata prea tarziu sa initiezi o astfel de intalnire. Chiar daca copiii sunt mici (sub 2 ani) implicati-i; se vor simti bine stand in preajma voastra si la momentul potrivit isi vor spune si ei parerea. Copiiilor mai mari, la inceput poate li se va parea destul de aiurea, dar daca sunteti consecventi se vor obisnui.

Iata cateva sugestii pentru o astfel de intalnire:
1. Fa un plan: alege locul, ziua, ora.
2. Fa din intalnirea de familie o prioritate! Nu uita de ea cu lunile ci stabiliti impreuna frecventa (1 data/saptamana sau 1data la 2 saptamani…) si fiti consecventi. Dar in acelasi timp fii si flexibil – sunt zile cand mai intervin si activitati neprogramate dar urgente. In aceste cazuri reprogramati intalnirea de familie.
3. Nu trebuie sa lipseasca buna dispozitie – discutati si evenimente distractive si placute, nu doar probleme.
4. Lasati-i pe toti membrii din familie sa vorbeasca, chiar si pe cei mai mici – se vor simti astfel importanti chiar daca subiectele lor sunt copilaresti – pentru ei sunt importante si trebuie acordata atentia cuvenita.
5. Fii un lider prin exemplul personal – chiar daca parintii isi pastreaza autoritatea, in cadrul intalnirilor de familie toata lumea are dreptul la cuvant. Promoveaza democratia.
6. Televizorul (sau alt instrument mediatic) nu ar trebui sa distraga atentia asa ca ar fi bine sa fie oprit.
7. Creeaza o ordine de zi pentru intalnirea de familie – afiseaza pe frigider lista eventualelor sugestii de subiecte care necesita discutie – in felul acesta fiecare se poate gandi din timp la solutii.
8. „Sedinta” ar trebui sa se incheie cu o gustare sau ceva de rontait – ai putea stabili ca de fiecare data altcineva sa pregateasca acest lucru.

Faceti-va timp pentru familie, e investitia care merita cel mai mult, nu o lasati pe ultimul loc pentru ca viata e scurta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twenty − 15 =