Copilul singur acasa – 10 pasi de urmat care iti vor da siguranta

copilul singur acasaA sti cand este momentul sa lasi copilul singur in casa nu este intotdeauna usor. Unii copii se dezvolta mai repede decat altii si pot fi suficient de maturi la varsta de 12 ani pentru a face fata responsabilitatilor, in timp ce altii mai trebuie sa astepte inca un an sau doi.

Singurele state care stipuleaza o lege specifica a varstei la care copilul este in masura sa ramana singur acasa sunt Mariland (8 ani) si Illinois (14 ani). Oricum, multi copii sub 12 ani nu sunt inca emotional pregatiti ca sa ramana singuri in casa.

Daca te gandesti sa iti lasi copilul singur in casa pentru prima data, in timp ce tu esti la munca sau la o intalnire sau pentru alte sarcini, iata 10 sugestii care te vor ajuta sa faci aceasta tranzitie cat mai bine:

[ad]

1. Tu esti cel care iti cunosti copilul mai bine decat oricine altcineva, asa ca vei sti daca el sau ea este suficient/a de matur ca sa ramana singur in casa. Daca copilul ramane calm in timpul unui stress sau o situatie de urgenta si daca stie sa se descurce intr-o situatie urgenta, stie ce trebuie sa faca, atunci exista sanse ca el sa fie pregatit sa ramana singur acasa.

2. Fa cateva teste, scurte plecari de acasa in care copilul sa ramana timp de 30 de minute sau o ora singur. Acest lucru va ajuta copilul sa se acomodeze cu aceasta noua metoda.

3. Asigura-te ca, copilul, are numarul tau de telefon sau orice alt numar unde ai putea fi gasit cat timp esti plecat pentru a exista intotdeauna acest sentiment al conexiunii care va reduce singuratatea.

4. Suna periodic acasa ca sa verifici copilul.

5. Daca este posibil, pune o ruda sau un prieten sa verifice copilul din cand in cand pentru a fi sigur ca totul este in regula acasa.

6. Pregateste copilul din timp pentru aceasta perioada in care va sta singur in casa. Aceasta inseamna sa ii explici toate regulile, telefonul pentru situatii de urgenta, cum sa faca alegeri sigure, cui sa dea voie in casa si cui sa nu dea voie, ce sa faca daca apare o situatie care il sperie, cum sa apeleze 911, si alte subiecte care le crezi tu de cuviinta.

7. Fii specific atunci cand ii spui ce asteptari ai de la el/ea pe perioada cat esti plecat si cum sa-si petreaca copilul timpul:
• Facandu-si temele de casa.
• Cat timp isi poate petrece la televizor?
• Daca ar trebui sau nu sa raspunda la telefoane?
• Daca are voie sau nu sa foloseasca computerul?
• Prietenii sunt permisi sa vina la el in aceasta perioada?

8. Asigura-te ca casa este sigura pentru copil, de exemplu tine toate medicamentele intr-un dulap cu cheie, orice obiect care ar putea da foc sa fie intr-un loc sigur, orice solutie de curatat care ar putea fi otravitoare sa fie inchisa intr-un loc inaccesibil. Gandeste-te la tot ce ar putea fi periculos pentru copil si ia masurile de siguranta.

9. Invata-l specific cum sa procedeze in caz de urgenta, sa sune un vecin, cum sa iasa afara din casa in caz de incendiu, cum sa apeleze cat mai silentios 911 daca cineva incearca sa intre cu forta in casa, cand si cum sa foloseasca alarma personala sau cum sa activeze sistemul de alarma al casei, etc.

10. Poarta o discutie cu copilul tau ca sa te asiguri ca el sau ea are incredere ca se va descurca de unul singur acasa Daca copilul este nesigur, atunci mai bine ia o babysitter sau faceti o noua incercare peste 6 luni sau mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × four =