A 2a saptamana de sarcina (a patra saptamana de amenoree)

Fara stirea dumneavoastra bebelusul s-a instalat confortabil in uter si are de gand sa ramana acolo pentru urmatoarele 9 luni de sarcina.

In saptamana a doua de la fecundare, blastocistul, pentru ca asa se numeste micuta sfera scobita ce contine in interiorul ei viitorul embrion, isi face loc prin mucoasa uterina.

In a 10-a zi el deja si-a modificat infatisarea si arata ca un disc embrionar de 0,1-0,2 mm. Va vine sa credeti cat de mic este copilul

[ad]

dumneavoastra? Ce minune, ca dintr-un astfel de graunte se formeaza in interiorul dumneavoastra un copil minunat care va avea maini, picioare, ochi si toate celelalte elemente ale corpului intocmai ca orice fiinta umana. Insa pentru a se dezvolta el are nevoie de corpul dumneavoastra. In interiorul placentei el primeste toata hrana si oxigenul de care are nevoie prin cordonul ombilical, si tot prin intermediul lor el va elimina deseurile rezultate.

In aceasta saptamana de sarcina se realizeaza un contact intre blastocist si circulatia materna si se formeaza cavitatea amniotica (sau punga apelor), mediul perfect in care bebelusul isi va petrece timpul in urmatoarele 9 luni.

Mama: in aceasta saptamana inca nu stiti sigur daca sunteti sau nu insarcinata, sperati si asteptati cu nerabdare sa aflati in curand. Testul de sarcina se poate face in aceasta saptamana (este a doua saptamana de la fecundare, si a patra saptamana de la prima zi a ultimului ciclu menstrual). In aceasta saptamana, daca nu ati fi insarcinata, ar trebui sa vina menstruatia, iar daca sunteti insarcinata menstruatia nu isi va face aparitia.

Daca asteptati cu nerabdare copilul, faceti testul de sarcina si chiar daca nu va iesi pozitiv prima data mai asteptati cateva zile si faceti un alt test de sarcina.

Intre timp aveti mare atentie, pentru ca in acest stadiu precoce al dezvoltarii, celulele discului embrionar sunt foarte sensibile la diferiti agenti care pot produce anomalii.

Atentie mare la:

  • medicamente – consultati medicul pentru cele mai marunte probleme, si nu luati medicamente decat la prescriptia lui, pentru ca anumite medicamente pot fi periculoase la inceput de sarcina sau pot fi benigne.
  • La razele X – orice expunere la rezele X in aceasta perioada de sarcina poate avea efecte negative asupra viitorului embrion.
  • Evitati inhalarea si manipularea produselor toxice – evitati vopselele, pesticidele, lacurile, orice produs chimic care poate fi inhalat usor
  • Bolnavii contagiosi – nu este momentul sa va expuneti la anumiti virusi care pot uneori provoca chiar avortul spontan sau care pot produce malformatii (exemplu rubeola).

Continuati sa va alimentati corespunzator, fructe, legume, carne, oua, si daca testul a dat raspuns pozitiv va puteti considera viitoare mamica, asa ca incepeti sa va menajati, aveti tot dreptul pentru sanatatea micutului care se dezvolta in interiorul dumneavoastra.

Posted in Sarcina pe saptamani - de la conceptie la nastere and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *