Rujeola la copii – masuri si tratament

Rujeola la copii sau pojarul cum este cunoscuta popular, este o boala virala care afecteaza cel mai mult categoria de varsta 6 luni-2 ani, data de un virus Morbillivirus-un paramyxovirus.
Este o boala foarte contagioasa, apare in special la copii, primavara sau toamna, dar poate aparea pe tot parcursul anului.

[ad]

Cum se transmite rujeola la copii?

Se transmite pe cale virala prin aerosoli, sau prin saliva.

Cum se manifesta rujeola la copii?

Rujeola la copii se manifesta ca si o raceala, febra mare, curge nasul, iar incepand cu ziua 2-4 apare o eruptie cutanata, prima data pe trunchi, apoi la nivelul membrelor, gat, fata.
Eruptia dureaza de la cateva ore la cateva zile, iar febra dispare.
Rujeola la copii este boala cea mai frecventa care apare la copii, mai ales daca acestia sunt intr-o colectivitate, dar faptul ca fac boala nu este ceva de speriat, isi vor forma imunitate si vor fi aparati pentru toata viata impotriva acestui virus.

Ce masuri luam in cazul aparitiei rujeolei la copii?

Rujeola la copii nu este o bola grava, se remite de obicei fara complicatii, dar trebuie identificata corect, simptomele sunt identice cu cele ale unei gripe, dar eruptia ne ajuta sa ne dam seama de diferenta. Copilul va fi izolat, nu se va mai lasa la gradinita sau la scoala, unde se anunta ca acesta a facut boala, iar daca mai are frati, este posibil ca si ei sa faca boala.

O alta masura ce trebuie luata este administrarea de multe lichide, copilul nu va avea pofta de mancare, dar este important sa bea apa multa.

Ce tratament administram in caz de rujeola la copii?

Nu exista un tratament specific pentru rujeola, odihna la copii este foarte importanta, consumul de lichide de asemenea. Copilul se va simti rau cateva zile din cauza febrei, care se combate cu ibuprofen sau paracetamol, sub forma de sirop sau supozitor, iar in primele zile va fi strict supravegheat pentru a nu face convulsii febrile.

Ce nu trebuie sa facem in caz de rujeola la copii?

Nu folositi aspirina pentru o boala virala la copii, care in asemenea cazuri poate dezvolta aparitia sindromului Reye, care poate duce la insuficienta hepatica si chiar la moarte. Nu-i faceti copilului bai reci, nu folositi ventilatoare, gheata, nu utilizati alcool sanitar sau alte unguente pentru eruptie, aceasta va trece de la sine.

Perioada de incubatie dureaza intre 10-12 zile, perioada in care pot sa nu apara semnele de boala, un copil cu rubeola o poate transmite incepand cu 2-4 zile inainte de aparitia eruptiei, pana la data cand eruptia se estompeaza sau trece.

Nu trebuie sa va speriati daca copilul face aceasta boala, doar este una din “bolile copilariei” multi copii sunt vaccinati impotriva ei, dar poate aparea sub o forma mai usoara.

3 comentarii la „Rujeola la copii – masuri si tratament

  1. SI BEBE MEU A FACUT RUJEOLA ACUM LA 7 LUNI SI ARE EXACT SIMPTOMELE CARE SUNT MAI SUS MENTIONATE,DAR MI-A FACUT FEBRA 39.7 SI I-AM FACUT SI IMPACHETARI DUPA CE I-AM PUS SI UN SUPOZITOR PARACETAMOL DE 125MG….!!!!!!!

  2. baietelul meu a facut rujeola acum la 1 an si 9 luni,nu se simte foarte rau dar doctorul mia spus sa nul scot afara din casa 14 zile,imi este foarte greu sa-l tin in casa,este un copil foarte energic,daca il scot un pic in curte ce se poate intampla copilului?

  3. Buna ziua. Sunt o tanara mamica, cu un bebelus de 7 luni. Tin sa precizez ca eu nu am avut rubeola cand am fost mica si intentionez sa mai am un bebe. Cum pot sa procedez sau de la cine sa iau rubeola pentru a fi ferita la o eventuala sarcina. Daca cineva ma poate ajuta, nr. meu de tel este. 0724.123.933.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

six + one =