Eruptia dentara – cand apar dintii copiilor?

Bebelusul tau mereu isi duce manuta la gura, roade tot ce prinde, saliveaza mult, este mai agitat si te gandesti ca probabil este momentul sa apara primii dinti. Dintii copiilor se formeaza inca din timpul sarcinii insa aparitia lor de regula se face incepand cu luna a 6a de viata.

Primii dinti sunt numiti dinti de lapte si vor fi in totalitate inlocuiti in jurul varstei de 6 ani. Chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti nu trebuie sa ii neglijam, ei necesita aceeasi ingrijire ca si dintii permanenti pentru ca deteriorarea lor sau pierderea lor inainte de vreme poate avea efecte negative asupra pozitionarii dintilor permanenti (ulterior fiind necesar un

[ad]

tratament de durata cu ajutorul unui aparat dentar).

Dintii copiilor nu apar fara durere, de regula durerea poate dura cateva zile. Pentru ameliorarea durerii puteti oferi bebelusului jucarii speciale pe care le poate introduce in gura sau puteti folosi geluri speciale pentru calmarea durerii cu care puteti masa gingiile copilului. Se poate administra si paracetamol daca durerile sunt intense.

Dintii copiilor apar de regula in ordinea prezentata in graficul de mai jos, insa exista si exceptii: unora le ies dintii de la 4 luni iar altora in jurul varstei de 1 an. Sau dintii copiilor pot sa apara intr-o alta ordine decat cea prezentata mai jos, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Dintii copiilor – aparitia lor

Denumire Apar Cad
Incisivi centrali jos 6-10 luni 6-8 ani
Incisivi centrali sus 7-12 luni 6-8 ani
Incisivi laterali jos 7-16 luni 7-8 ani
Incisivi laterali sus 9-13 luni 7-8 ani
Caninii jos 16-23 luni 9-12 ani
Caninii sus 16-22 luni 10-12 ani
Molarii primari jos 12-18 luni 9-11 ani
Molarii primari sus 13-19 luni 9-11 ani
Molarii secundari jos 20-31 luni 10-12 ani
Molarii secundari sus 25-33 luni 10-12 ani

Un lucru foarte important in prevenirea distrugerii dintilor de lapte este alimentatia echilibrata si igiena orala.

Alimentele bogate in vitamina D nu trebuie sa lipseasca. Zaharurile (naturale si artificiale) intra in reactie cu bacteriile din cavitatea bucala si produc acidul care ataca smaltul care protejeaza dintii copiilor – alimentele dulci sunt cauza aparitiei tartrului si apoi a cariilor, asa ca nu oferiti copilului in mod exagerat alimente dulci.

Igiena orala incepe de regula cu aparitia primului dinte, dar chiar si inainte. Puteti citi articolul Igiena orala la bebe – incepe inainte ca el sa aiba dinti.

Copilul trebuie spalat pe dinti (si pe masura ce invata tehnica, se spala singur) cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Iata cum se spala corect dintii copiilor: dintii de sus se perie de sus in jos, dintii de jos se perie de jos in sus, maselutele se perie cu o miscare de dus-intors, gingiile se maseaza cu periuta, pe interior si pe exterior, cu miscari circulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fourteen − 7 =