Afla cum se dezvolta copilul tau la 8 luni

Somnul: la 8 luni copilul tau doarme 10-12 ore noaptea si cate un somn de doua ori ziua (a cate 1-2 ore fiecare).

Alimentatia: continuati sa ii dati hrana diversificata, puteti introduce alimente cat mai colorate, naturale bineinteles, nu dulciuri din comert. Fructe proaspete colorate, legume (va

[ad]

pot fi de folos informatiile din articolul Alimentatia bebelusului – curcubeu nutritional). Este varsta la care puteti incerca bucatelele. Va pot fi de ajutor cerealele din comert care contin bucatele micute – special create dupa varsta de 8 luni.

Dezvoltare: copilul devine mai sensibil la schimbari, ii place mult cu mama, devine mai agitat daca este lasat cu persoane straine. Isi poate manifesta preferintele fata de o persoana sau alta, pe unii ii agreeaza iar pe altii nu. Taratul e unul dintre jocurile lui preferate, acum se ridica si in picioare in patutul lui. Puteti face cu el exercitii de ridicare, va invata aceasta tehnica repede.

Copilul incepe sa lege silabe simple intre ele: baba, dada, mama, tata.

Stie sa-si produca singur zgomotele lovind doua obiecte, sau jucariile intre ele. Oglinda ii place mult, se descopera pe sine si se amuza. Este din ce in ce mai atras de obiectele care au butoane, care scot sunete (telefonul mobil, telecomanda), ii plac lucrurile din casa. Pentru multi jocul preferat este sa arunce jucariile sau alte obiecte pe jos si mama sa le ridice. La masa, il incanta sa foloseasca lingurite, sa manance singur atat cat se poate distra si sa faca zgomot cu farfuriile. Peturile, pungile, orice obiect care face zgomot e fascinant pentru el.

Puteti sa ii puneti intr-o sticla mica de plastic sau o cutie la care i se inchide bine capacul mici graunte de fasole, sau orez. Dar atentie, sa nu le poata deschide, pentru ca exista riscul sa le inghita. Deasemenea, aveti mare grija la jucariile care contin obiecte micute, jucariile sa fie de calitate, pentru ca in viteza mare cu care copilul le izbeste unele de celelalte, daca nu sunt de calitate se pot sparge (cititi si articolele Jucarii pentru bebelusi – care sunt cele mai potrivite? si Jucarii pentru copii)

Copilul reactioneaza la toate zgomotele, la cele mai putin placute isi manifesta si el nemultumirea.

Este o perioada destul de dificila, aceea dinainte de a merge singur in picioare, vointa are dar nu prea il tin picioarele inca. De aceea poate sunteti tentati sa il puneti in premergator. In multe tari premergatorul nu mai este recomandat. In Europa se foloseste (cititi si informatiile din articolul Premergatoare pentru copii – pareri pro si contra).

Tineti cont ca, copilul dumneavoastra este unic, de aceea nu incercati sa il ingraditi in tipare, comparandu-l cu fratii mai mari sau cu alti copii. Invatati sa va cunoasteti propriul copil, ajutati-l sa-si dezvolte capacitatile si fiti aproape de el.

Afla cum se dezvolta copilul tau la 8 luni, 3.0 out of 10 based on 4 ratings
Posted in Dezvoltarea copilului and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *