Masuri de igiena pentru copii

Igiena pentru copii este foarte importanta, mai ales pentru cei care intra in colectivitati, indiferent daca sunt gradinite sau scoli. Copiii se joaca, vorbesc intre ei, stranuta sau tusesc unii catre altii, fac schimb de alimente sau de imbracaminte, de aceea notiunile despre igiena pentru copii sunt absolut necesare, ei trebuie sa stie cum sa se apere in cazul in care observa ca un coleg sau o colega sunt bolnavi.

Se stie ca daca sunt in colectivitati, copiii isi formeaza imunitatea, dar sunt anumite boli care pot fi mai periculoase si cu anumite masuri de igiena pot fi prevenite.

[ad]

Cele mai multe gradinite si scoli predau notiuni de igiena pentru copii, cadrele medicale trebuie sa-i consulte periodic pe copii, iar la primele semne de boala sa-i anunte pe parinti care ii retin acasa pana la insanatosire. Cu toate aceste masuri, parintii trebuie sa stie ca virusii si bacteriile circula liberi, copiii se pot imbolnavi mai ales in sezonul rece, iar in cazul bolilor din copilarie, pot aparea adevarate epidemii.

Virozele respiratorii, impetigo si bolile provocate de streptococi in gat provoaca cele mai dese imbolnaviri in colectivitati. Virozele respiratorii se transmit pe cale anaeroba sau prin saliva, impetigo este o infectie a pielii determinata de un streptococ sau stafilococ, se manifesta prin apariti unor bubite cu lichid mai ales in zona gurii si a nasului, copiii se sterg cu mana si prin contact direct pot imbonavi alti copii, sau prin lucrurile comune, prosoape, jucarii, streptococul in gat se poate transmite prin secretii nazale, stranut sau tuse.

Masuri de igiena pentru copii

Pentru a reduce riscul de imbolnavire, igiena pentru copii este necesara, parintii trebuie sa-i invete pe copii de mici primele masuri si anume spalatul pe maini. Prin actiuni repetate isi vor forma un obicei, si din instinct se vor spala pe maini inainte de mancare si dupa folosirea toaletei. Acest obicei se deprinde “de acasa”, copiii fac in general ce vad la parinti, de aceea spalati-va impreuna cu copiii pe maini si alungati-l pe“monstrul microbila” de pe degetele.

O alta masura de igiena pentru copii este acoperirea guritei cu o batista de unica folosinta atunci cand tuseste sau stanuta, iar cand nasucul este curatat, batista se arunca la gunoi, nu se refoloseste. Urmariti ca, copilul dumneavoastra sa aiba asupra lui batistute igienice, sa nu fie nevoit sa-si stearga gurita sau nasucul cu maneca sau sa imprumute de la alti copii, riscul de a lua o batistuta folosita este mare.

Invatati copilul sa nu foloseasca obiecte personale de la alti copii, prosop, lenjerie intima, pijama, periuta de dinti, sa nu manance din alimentele celorlalti sau sa bea din acelasi pahar, sa nu foloseasca aceasi vesela, lingura, furculita, cana.

Atunci cand obsevati semne de boala la copil, nu-l mai lasati in colectivitate, riscul de a-i imbolnavi si pe colegii lui este mare.
Pastrati in permanenta legatura cu cadrele didactice ale copilului, insistati asupra masurilor de igiena pentru copii, aceste obiceiuri formate de mici le vor avea si in viata de adult, astfel vor putea sa evite diferite boli contagioase.

Masuri de igiena pentru copii, 4.5 out of 10 based on 2 ratings
Posted in Educatie copii, Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *