O mama singura

Inainte de a discuta problemele cu care o mama singura se poate confrunta pe viitor, trebuie sa intelegem exact termenul de “parinte singur”, sau “parinte unic”, acesta inseamna ca mama, respectiv tata se ocupa singuri de copil fara ajutorul celuilalt parinte.

Daca in trecut o mama singura era considerata o persoana nu tocmai intacta moral, iar copilul era numit “bastard”, in ziua de azi sunt foarte multe femei care aleg acest rol, fie ca doresc ele sa creasca singure un copil facut pe cale naturala sau prin inseminare, fie ca sunt divortate, vaduve, sau copilul este rezultatul unor abuzuri sexuale.

[ad]

S-au dus zilele in care mama avea rolul de casnica, statea acasa sa creasca copiii, iar tata era mereu pe drumuri fara nici o responsabilitate, femeile au devenit mai puternice, au un cuvant de spus si multe aleg sa-si creasca copiii singure, inclusiv legea le protejeaza si le sprijina.

Dar asta nu inseamna ca este usor sa fi o mama singura. Intr-adevar, femeia este foarte puternica, asa a creat-o Dumnezeu, inca din momentul cand simte pulsand o noua viata in ea, isi ia rolul in serios, dar este si foarte sensibila, si faptul ca este o mama singura are atatea de facut!

Dupa cum stim, mama, este o sursa importanta in dezvoltarea capacitatilor copilului ei, ca abilitatile de comunicare, aptitudinile sociale, comportamentul social, si de asemenea ca mama singura este responsabila pentru cresterea si dezvoltarea fizica si psihica normale ale copilului ei. Cu toate acestea, odata cu cresterea copilului se vad anumite caracteteristici atunci cand acesta incepe sa interactioneze cu ceilalti copii.

Fara indoiala, o mama isi invata copilul intotdeauna ce este bine si ce este rau, ii construieste independenta treptat, il sfatuieste ce trebuie sa aleaga, il corecteaza atunci cand greseste si il cearta cand o ia pe cai nu tocmai bune. Nu putine sunt exemplele de copii crescuti de mame singure si care azi sunt personalitati importante: Mother Tereza, Tom Cruise, Bill Clinton, Bill Cosby, etc.

Multa lume se intreaba daca este o diferenta atunci cand cresti ca si mama singura, fata sau baiat. Da este o diferenta mare, studiile au aratat ca daca fetitele nu simt nevoia de a avea in preajma un tata, cu baietii este o alta poveste.
Pentru o mama singura cu baiat este mult mai greu, trebuie sa faca fata acceselor de energie, baietii sunt foarte activi, iubesc sportul si partenerul ideal este tata. De asemenea, baietii sunt mai incapatanati, uneri mai inchisi in ei, mama trebuie sa invete sa comunice cu ei, sa-i determine sa vorbeasca deschis, si lucrul acesta se face cu blandete.
De cele mai multe ori baietii se simt vinovati de situatia mamei, vor sa devina “barbatul din casa” mult prea devreme, sunt frustrati ca nu reusesc si simt mai acut lipsa tatalui.

Atunci cand esti mama singura de baiat, ai multa rabdare, discuta deschis cu copilul tau, fa-l constient de situatia voastra, incearca sa inlocuiesti pe cat posibil lipsa tatalui, si atunci cand simti ca nu mai faci fata , cere ajutor, sunt multe persoane in jurul tau care te pot ajuta, fie bunicul, unchiul, sau daca nu, cere ajutorul unui psiholog, astfel incat copilul sa nu ramana cu rani adanci pentru toata viata.

Posted in Familie, Mama and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *