Copiii prematuri – cum ii ingrijim?

Copiii prematuri, sunt considerati bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani, o sarcina normala dureaza intre 37 – 42 de saptamani.

Copiii prematuri trebuie sa faca fata multor provocari, de multe ori este greu ca ei sa supravietuiasca, mai ales daca au anumite afectiuni sau organele nu sunt suficient de dezvoltate, mai ales plamanii, care se dezvolta in totalitate

[ad]

spre sfarsitul sarcinii.

Din fericire tehnica moderna face minuni pentru copiii prematuri, daca in trecut nu puteau supravietui copiii nascuti inainte de 34 de saptamani, in ziua de azi, copiii prematuri nascuti incepand de la 26 de saptamani au posibilitatea de a trai.

Multe mame se intreaba de ce au nascut copii prematuri, sunt o multime de factori interni si externi care ar putea duce la o nastere prematura:

• mama care a mai nascut un copil prematur are sanse de 40% in a naste un alt copil prematur
• sarcini multiple, sarcini de gemeni, tripleti
• diabetul
• fumatul
• hipertensiune arteriala
• malnutritie
• accident sau vatamare
• boli fetale

Copiii prematuri nu au plamanii suficient de dezvoltati, de aceea li se vor administra steroizi care determina cresterea plamanilor, multi respira cu ajutorul aparatelor.

Copiii prematuri sunt tinuti in incubatoare, care incearca sa inlocuiasca burtica mamei, personalul medical ii tine sub observatie in permanenta, iar mamele sunt invatate cum sa se comporte cu copiii prematuri.

Copiii prematuri nu pot fi alaptati la san de la inceput, mamele sunt indrumate sa-si tina copilul cand e posibil cat mai mult la piept, micutul se obisnuieste cu mirosul ei si o recunoaste, ii da o stare de bine, de asemenea este recomandat ca mamele sa le vorbeasca bebelusilor, sa-i alinte, sa le cante, copilul trebuie sa simta dragostea mamei. De asemenea mamele trebuie sa-si mulga sanii pentru a stimula formarea lactatiei, laptele de mama este foarte important pentru copiii prematuri, deoarece le asigura anticorpii de care au nevoie si cresc mult mai bine cu laptele matern. O sesiune de pompare trebuie sa tina 10-15 minute la fiecare san, iar laptele colectat se va da micutului cu ajutorul sticlutei.

Nevoile copiilor prematuri:

• hranirea si nutritia sunt cele mai importante, copiii prematuri trebuie hraniti de cel putin 8 ori pe zi, uneori vor vomita, dar nu trebuie sa te panichezi, lucrul acesta se intampla si la copii nascuti la termen. Daca mama nu are lapte suficient, cereti sfatul medicului sa va indice formula corecta de lapte, deoarece pentru copiii prematuri este putin diferita decat la ceilalti.
• hrana consistenta nu se da micutului inainte de 6 luni, sistemul digestiv nu este complet dezvoltat si are dificultati la inghitire, discutati cu medicul schema de alimentare, nu va grabiti, important este ca micutul sa ia in greutate si lucrul acesta se intampla de la laptele matern, care ii asigura tot ce are nevoie.
• somn, copiii prematuri au nevoie de multe ore de somn, trebuie pusi pe spate pentru a evita sindromul mortii subite care este foarte frecvent la prematuri, pentru ca ochisorii lor sunt foarte sensibili mentine in camera o lumina difuza, asigura-i linistea de care are nevoie pentru a se odihni.
• caldura si imbracamintea, copiii prematuri au nevoie de o temperatura putin mai ridicata, ei sunt mai reci, caldura le asigura confort si le da o senzatie placuta, alegeti hainele cele mai micute, neaparat sa fie din bumbac, cautati scutece pentru prematuri.
• dragoste materna, poate cea mai importanta nevoie pe care o au micutii, mama trebuie sa le fie meru alaturi, si ei vor creste fericiti.

Copiii prematuri – cum ii ingrijim?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Posted in Bebelusi, Dezvoltarea copilului, Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *