Infectiile urinare la copii

Infectiile urinare la copii sunt foarte frecvente, pana la 5 ani, aproximativ 8% dintre fete si 1-2% dintre baieti, au cel putin un episod din aceasta boala.

Ce produce infectiile urinare la copii?

Infectiile urinare la copii sunt produse de diferite bacterii care ataca tractul urinar,

[ad]

format din rinichi, uretere, vezica, uretra, fiecare jucand un rol important in eliminarea deseurilor din organism.
Infectiile urinare la copii pot aparea oriunde de-a lungul tractului urinar, dar uretra si vezica urinara sunt cele mai atacate. Bacteriile intra in tractul urinar prin pielea din jurul anusului, bacteria E coli este cea mai frecventa.

Fetele sunt mai predispuse la infectii urinare, deoarece uretra este mai scurta si mai aproape de anus, dar toate infectiile urinare la copii se trateaza cu usurinta, mai ales daca sunt descoperite la timp.

Infectiile urinare la copii – semne si simptome

Semnele si simptomele infectiilor urinare sunt diferite in functie de varsta copilului si de partea tractului urinar care este infectata.

Infectiile urinare la copii mici si bebelusi au simptome generale, copilul poate fi agitat, nu mananca,are febra sau stare de voma.

Infectiile urinare la copii mari si la adulti au simptome caracteristice, si anume:

• durere, usturime la urinare
• urinare frecventa
• febra
• urinare nocturna frecventa
• dureri lombare si abdominale
• urina urat mirositoare, tulbure, uneori cu sange

Cum prevenim infectiile urinare la copii?

La sugari si copiii mici este foarte important ca scutecul sa fie schimbat cat mai des, iar cand cresc trebuie invatati notiunile de igiena, fetele trebuie sa se stearga de la exterior la interior, si trebuie sfatuiti sa nu tina urina atunci cand simt nevoia sa urineze.
Fetitele mai mari trebuie invatate sa nu se spele cu sapunuri puternice care distrug flora si produc iritatii, sa poarte lenjerie de bumbac, sa consume multe lichide, sa evite toaletele din afara casei.

Cum se pune diagnosticul pentru infectiile urinare la copii?

Diagnosticul pentru infectiile urinare la copii se stabileste in urma unui examen de urina, sau a uroculturii, in urma careia se da si o antibiograma pentru a se vedea exact la ce tip de antibiotic este sensibila tulpina bacteriei.
Recoltarea urinei este putin mai grea la bebelusi, se poate lipi o punga cu banda adeziva in jurul organelor genitale, dar daca urina vine in contact cu pielea se poate contamina, calea cea mai sigura este introducerea unui tub subtire prin uretra pana la vezica urinara, astfel se obtine urina curata.
Recoltarea urinei trebuie facuta in recipiente sterile, iar prima urina de dimineata este cea mai eficienta.

Cat dureaza infectiile urinare la copii?

Infectiile urinare la copii nu dureaza mai mult de o saptamana, cu tratamentul adecvat, daca observati ca, copilul prezinta semne de febra mare sau are modificari in urina, ca de exemplu sange, anuntati medicul de urgenta.

Infectiile urinare la copii, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Posted in Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

One Comment

  1. aici ati gresit:
    La sugari si copiii mici este foarte important ca scutecul sa fie schimbat cat mai des, iar cand cresc trebuie invatati notiunile de igiena, fetele trebuie sa se stearga de la exterior la interior, si trebuie sfatuiti sa nu tina urina atunci cand simt nevoia sa urineze.

    Corect este : sa se stearga de la interior la exterior. Si este f important. pentru cand se strerg spre interior nu fac altceva decat sa aduca microbi spre vagin,,,pe cand scopul este de a-i indeparta pe cat posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *