Rubeola la copii – sau pojarul german

Rubeola la copii, cunocuta si sub numele de pojarul german sau pojarul de 3 zile,(nu este identica cu rujeola sau pojarul), este o boala virala, produsa de virusul rubeolic, care afecteaza ganglionii limfatici si pielea, iar la femeile gravide, poate patrunde prin sange si astfel contamineaza fatul.

Fiind o boala virala, rubeola la copii se transmite prin picaturile din nas si gat, nu este o boala grava, doar pentru femeile gravide, deoarece poate provoca sindromul rubeolei congenitale la nou nascuti, care are efecte devastatoare asupra copilului, ca retard de crestere, retard mintal, malformatii ale inimii, poate afecta ochii, ficatul, splina, maduva osoasa.

[ad]

Cum se manifesta rubeola la copii?

Rubeola la copii poate debuta cu febra usoara, 37-38 grade si inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales cei din zona gatului si urechilor, apoi apare o eruptie pe fata si se raspandeste pe corp, sub forma unor bubite rosii care produc mancarime, dar trec in 3 zile.

Alte simptome pot fi dureri de cap, pierderea poftei de mancare, o usoara conjunctivita, dureri la nivelul articulatiilor, poate curge nasul usor.

Cum se trateaza rubeola la copii?

Rubeola la copii nu se trateaza cu antibiotic, ea se trateaza de la sine, dar femeile gravide care au contactat boala trebuie sa anunte medicul ginecolog de urgenta.

Pentru febra provocata de rubeola la copii administrati paracetamol, lichidele sunt foarte importante, odihna de asemena, bubitele se pot unge cu mixtura mentolata care va ameliora mancarimea, nu administrati copilului aspirina in nici o boala virala deorece aspirina poate provoca sindromul Reye, care poate duce la insuficienta hepatica si moarte.
Copiii bolnavi vor fi tinuti acasa 7 zile, pentru a nu imbolnavi colectivitatea din care fac parte.

Perioada de incubatie pentru rubeola la copii este de14-23 de zile, iar perioda contagioasa este de o saptamana inainte de aparitia simptomelor, si o saptamana dupa aparitia eruptiei.

Sugarii care au sindromul rubeolei congenitale pot elimina virusul in urina si prin lichidul din nas si gura, pe o perioada de un an sau chiar mai mult, iar persoanele din jurul lor care nu au fost imunizate, pot contacta boala.

Rubeola la copii si metodele de prevenire

Rubeola la copii poate fi prevenita prin vaccinare, care este introdusa in programul national de vaccinare a copiilor, ROR (rubeola, oreion, rujeola), prima doza se da la 12-15 luni, iar a doua la 4-6 ani. In momentul vaccinarii copilul trebuie sa fie perfect sanatos, iar in cazuri exceptionale medicul va hotara daca nu se poate face imunizarea.

La femeile gravide, nu se administreaza vaccinul, iar daca doriti sa deveniti mama, o luna dupa vaccinare trebuie sa va protejati pentru a nu ramane insarcinata, inainte de a va hotara sa faceti un copil este bine sa efectuati un test de sange pentru a vedea daca sunteti imuna la virus, daca nu, sa efectuati imunizarea, asfel veti fi imuna pentru sarcinile viitoare.

4 comentarii la „Rubeola la copii – sau pojarul german

  1. Copilul meu are aproape 6 ani , a fost vaccinat de rujeola, rubeola , oreion, dar 3 zile a facut rubeola.
    Se poate?

  2. am un bebelus de 7 luni care a intrat in contact cu alt bebelus bolnav de rubeola. au trecut de atunci 18 zile deja si nu i-a aparut nimic pe piele. febra nu a facut deloc, l-am verificat periodic. de ganglioni nu stiu ce sa zic…nu mi s-a parut nimic schimbat. a avut o perioada cu o mica tuse, iar acum are mucisori si nu poate dormi bine si nici la biberon nu sta mult (probabil se enerveaza ca nu poate respira). dr de familie mi-a zis ca nu e obligatoriu sa faca rubeola si sa o sun daca ii apare eruptia pe corp. din cate am citit, poate sa nu apara. cum imi dau seama atunci daca face sau nu rubeola, daca am voie sa-l duc in colectivitate sau sa-l izolez in casa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three − 1 =