Cum aleg o bona pentru copii?

Auzim de la cunoscuti, uneori de la stirile tv, ca este foarte greu sa gasesti o bona pentru copii, sunt multe cazuri de agresiune din partea bonelor, iar gandul ca trebuie sa ne lasam copiii cu cineva strain, nu ne da pace.

Indiferent daca avem nevoie de o bona pentru copii zilnic sau doar ocazional, aceasta trebuie sa fie o persoana matura, capabila, cu experienta, cu dragoste fata de copii.

Sfaturi pentru a gasi o bona pentru copii

 • incepeti sa cautati o bona pentru copii cu cateva luni inainte de a se termina perioada
  [ad]

  de stat acasa, nu asteptati pana in ultimul moment

 • intrebati toate persoanele cunoscute daca nu cunosc o bona pentru copii, de cele mai multe ori in cercul de cunoscuti puteti gasi persoana potrivita
 • puteti da anunt la ziar, pe internet, la scoala sau gradinita, iar daca faceti parte dintr-o comunitate religioasa, cereti ajutorul si acolo
 • cautati o agentie care se ocupa cu plasarea de bone pentru copii, discutati conditiile de angajare, obtineti inclusiv asigurare in cazul disparitiei de bunuri din casa, desi aceasta nu va asigura si copiii

De indata ce aveti o lista cu posibilele persoane care ar fi potrivite ca si bona pentru copii, va pregatiti pentru interviu, in urma discutiilor cu bonele puteti hotara care este cea mai potrivita. Cereti referinte de la alte familii unde au fost bone si incepeti sa dati telefoane pentru a cere si parerea lor.

Posibil interviu cu bona pentru copii

 1. cat timp ati fost bona pentru copii, de ati plecat de la familia anterioara?
 2. cu ce grupe de copii ati lucrat?
 3. stiti sa acordati primul ajutor, resuscitarea cardiopulmonara si metoda Heimlich?
 4. ce pregatire profesionala aveti, daca ati facut cursuri speciale pentru bona?
 5. cate ore sunteti disponibila sa stati?

De asemenea puteti sa-i prezentati o stare de urgenta, si vedeti cum s-ar descurca, sau o situatie in care copilul se impotriveste la orice, vedeti care ar fi solutia bonei de al determina sa o asculte.

In tot acest timp in care discutati cu bona pentru copii, incercati sa-i observati starea psihica, ar trebui sa aiba o atitudine relaxata, nu incordata, sa fie calma, zambitoare, poate va mai povesteste de nepotii sau copiii din jurul ei, tonalitatea sa fie blanda, trebuie sa va convingeti ca este o persoana cinstita si iubitoare de copii.

Alegeti o bona pentru copii matura, multi preferea adolescenti ,dar nu uitati ca acestea sunt de multe ori si ei copii si sunt distrasi de tot felul de lucruri, varsta minima sa nu fie sub 16 ani.

Daca ati gasit in sfarsit bona pentru copii, nu uitati sa-i lasati la indemana un numar de urgenta, numarul medicului, puteti sa o verificati facand vizite spontane acasa, sau sa o verificati cand duce copiii sau ii ia de la scoala, multi parinti instaleaza camere de luat vederi fara ca bona sa stie, discutati cu copiii despre ea, este foart eimportant ca, copiii sa o iubeasca.

Posted in Educatie copii, Ingrijirea copilului, Mama, Parinti and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *