Pregatiti-va copiii pentru situatii de urgenta!

De cate ori plecati de acasa si va lasati copiii in grija altor persoane sau uneori in grija fratilor mai mari? De cate ori va sunt indreptate gandurile inspre ei stiind ca nu puteti sa-i supravegheati? Iata ce trebuie facut, invatati copiii inca de mici despre situatiile de urgenta, numarul de telefon 112 in care trebuie sa aiba incredere ca

[ad]

va fi ajutat in caz de pericol.

Inca de la varsta de 4-5 ani, copiii trebuie invatati sa stie cum se numesc, numele parintilor, adresa la care locuiesc, mai ales strada, trebuie sa le explicam ce importanta au pentru noi, pompierii, salvarea, sa-i invatam ce inseamna o situatie de urgenta.

Multi copii confunda problemele care pot apare cand sunt singuri cu cele de urgenta, si suna la 112 si atunci cand nu este cazul.

Probleme :

• se simt speriati ca nu sunt parintii cu ei
• se intrerupe curentul electric, apa, gazul
• se strica ceva in casa
• nu functioneaza un aparat electric

Situatii de urgenta:

• un incendiu
• dovezi ca este cineva strain in casa sau sunt urme de spargere
• urgente medicale, este ranit foarte rau, sau persoana in ingrijirea careia este lasat se simte rau
• daca este martor la un accident si nu este un alt adult prin preajma

De cele mai multe ori, cand copiii sunt speriati, uita numarul de telefon, sau uita ce sa spuna, adresa, de aceea este important sa invatati copilul sa sune de pe telefonul fix, pentru ca acestea sunt monitorizate, si operatorul stie adresa exacta, iar numerele dumneavoastra de telefon la care puteti fi contactat in orice situatie sa le aveti puse undeva la vedere, de exemplu pe frigider, pentru ca in caz de urgenta, sa puteti fi contactati mai usor.

Toate aceste lucruri este bine sa-i invatam prin joaca, astfel copiii vor invata sa faca diferenta intre probleme si situatii de urgenta. De exemplu, puteti simula un incendiu, o scurgere de gaze, un accident in care sunteti raniti, un accident care se poate produce in casa, puteti folosi cantecele “focul, focul, 112, vin pompierii”, si astfel numarul de telefon va ramane in memoria copiilor.

In acelasi timp jucati-va jocuri prin care sa simulati probleme ce pot apar, ca o rana mica la mana, energia electrica se ia, cautati lanterna care sa fie in acelasi loc intotdeauna, iar locul sa fie accesibil copiilor, o durere de burta sau o stare generala proasta, cand in astfel de situatii o suna pe mama sau pe tata.

Nu putine sunt cazurile in care copiii au salvat toata familia, pentru ca au stiut sa faca fata unei situatii de urgenta, de aceea cu cat incepeti mai devreme instruirea copiilor, cu atat sunt mai protejati de posibilele pericole care pot apare

Pregatiti-va copiii pentru situatii de urgenta!, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Posted in Educatie copii, Familie, Parinti and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *