Scabia la copii – simptome si tratament

Scabia la copii sau raia, cum este cunoscuta popular, este o boala caracterizata prin mancarimi puternice, data de un parazit, care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o.

Scabia la copii apare prima data intre degetele de la maini, picioare, palme, incheieturi, abdomen, se caracterizeaza prin aparitia de bubite mici, iar langa ele se vad santurile pe care le sapa parazitul, pentru a inainta si a depune oua. Aceste

[ad]

bubite provoaca mancarimi foarte puternice, mai ales noaptea, mancarimile sunt date atunci cand femela gestanta sapa santuri la nivelul pielii pentru a depune ouale.

Datorita mancarimii puternice, scabia la copii poate sa lase leziuni severe la nivelul pielii, care la randul lor sa se infecteze cu bacterii si sa dezvolte o boala numita impetigo.

Scabia la copii – semne si simptome

Zonele cele mai afectete de scabie sunt:

• pielea dintre degete, la maini si la picioare
• incheieturile, coatele, la subrat
• sanii la femei si zona genitala la barbati
• buricul
• abdomenul
• fesele
• zona interioara a genunchilor
• la copiii mici, cele mai afectate zone sunt trunchiul, bratele, picioarele, palmele, talpile, gatul

Semnul cel mai evident al scabiei este mancarimea puternica, bubitele care sunt ca niste intepaturi de insecte, uneori au un punct negru in varf, este insecta care sapa, si santurile care se vad ca un carlig.

Cum se transmite scabia la copii?

Scabia la copii este o boala extrem de contagioasa, ea se transmite prin atingere directa piele pe piele, prin folosirea in comun a prosoapelor, lenjeriei de pat si de corp, prin contact sexual, astfel pot fi infestati toti membrii familiei.

Masurile de combatere a insectei trebuie sa fie foarte drastice, toata casa va fi supusa unui tratament de igienizare, hainele si lenjeriile, vor fi fierte, pe urma calcate la temperaturi inalte, toata casa se va aspira bine, sacul aspiratorului va fi aruncat, suprafetele vor fi curatate cu substante antiseptice, masurile de igiena trebuie respectate de toti membrii familiei.

Scabia la copii – tratament

Scabia la copii nu trece de la sine, de aceea anuntati medicul imediat ce suspectati aceasta boala, medicul dermatolog va lua o bucata din piele si o va examina la microscop pentru a se asigura ca este vorba de scabie.

Scabia la copii se trateaza prin ungerea pielii cu creme si lotiuni care omoara acarienii, crema trebuie aplicata pe tot corpul, nu doar pe zonele infestate, ea va fi tinuta 8-10 ore, si abia pe urma se poate face baie.

Scabia la copii are perioada de incubare de 6-8 saptamani, toti membrii familiei se pot infesta, de aceea masurile de igienizare trebuie aplicate pentru toti, inclusiv tratamentul, iar daca copilul face parte dintr-o comunitate, scoala sau gradinita, vor fi anuntate cadrele didactice, scabia la copii fiind foarte contagioasa.

Scabia la copii – simptome si tratament, 4.3 out of 10 based on 7 ratings
Posted in Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

2 Comments

  1. buna ziua ! mi-au esit si mie niste mincaturi la incheiturile de la deget , la maini si la coate .Am fost la dermatolog si mia dat o crema am folosit acea crema pt o saptamina si a trecut insa acum au aparut iar si iar folosesc a cea crema si nu pot sa mai scap de ele …

  2. buna.si eu am o fetita de 4 ani care are pe maini niste bubite asemanatoare cosurilor,care tot se mutau dintr-un loc in altul.Dupa o vizita la dermatolog am primit o crema,au zis ca este dermatita,bubitele i-au trecut,iar dupa 2 saptamani i-au iesit din nou in alt loc pe maini.CE SA FAC?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *