Copilarie – lume reala, plina de armonie

Ne amintim cu drag, cand stam la povesti cu prietenii de vremurile in care eram pitici si ne jucam in fata blocului, sau in curte, ne amintim de copilarie.

Sunt momente in care retraim clipele din copilarie, si asta e bine!

Mai rau e atunci cand suntem prea ocupati cu slujba sau cu treburile casnice si nu ne permitem sa intram in lumea fascinanta a jocului copiilor nostri. Ei asteapta asta in copilarie! Pentru ei, cel mai grozav e tatal care suie pe un cal imaginar si face ture prin casa, ca un adevarat cowboy, manand o cireada de vite (tot imaginare, evident), sau mama care se lungeste langa ei pe covor fiind partasa unei curse grozave de masini “tari”.

[ad]

Ca sa intelegem mai bine copiii si jocul lor in copilarie, ar trebui sa stim etapele prin care trec ei in copilarie:

  1. Perioada intrauterina – chiar daca in cele 9 luni de sarcina nu ne putem juca cu bebelusul, trebuie sa tinem cont de aceasta perioada. Viata unui copil incepe atunci cand cele doua celule (barbateasca si femeiasca) se unesc. Perioada intrauterina este perioada in care copilul se dezvolta cel mai mult si cel mai repede. Este cea mai activa dintre etapele dezvoltarii copilului in copilarie, pentru ca el in 9 luni ajunge de la o celula microscopica la un copil de aproximativ 3 kg la nastere.
  2. Perioada de nou nascut – de la nastere pana in a 28a zi – este cea mai grea etapa din copilarie, constituie etapa de adaptare la viata extrauterina. Este grea si pentru mama dar si pentru copil, mama trebuie sa invete sa inteleaga starile bebelusului.
  3. Sugarul – de al 1 luna la 1 an: pentru mama este o perioada intensa si lunga, trebuie sa se dedice copilului, sa-l ingrijeasca cum poate mai bine. Dar este si perioada din intreaga copilarie, in care mama este foarte aproape fizic de copil. Prin atingerile ei reuseste sa ii ofere mangaiere, siguranta. Te poti juca cu copilul tau, el invata totul prin joaca. Gangureste cu el, alinta-l, vorbeste-i despre jucariile care le are. El isi dezvolta la inceput simtul tactil, apoi auditiv, vazul. Prin joaca ii puteti dezvolta capacitatea de concentrare. Dupa 6 luni nu trebuie sa ii lipseasca cartile.
  4. Copilul mic 1 – 3 ani: In aceasta perioada din copilarie este momentul sa va ocupati de formarea bunelor deprinderi ale copilului. Copilul isi vede parintii puternici, siguri pe ei si care pot face orice! Nu privati copiii in aceasta perioada de prezenta dumneavoastra, fiti cat mai mult timp impreuna, pentru ca perioada urmatoare este una in care el singur va dori sa fie mai independent, dar deocamdata are nevoie sa va simta cat mai aproape de el, se bazeaza pe dumneavoastra.
  5. A doua copilarie (varsta prescolara) 3 – 6 ani: dominanta activitatii sale este jocul, de aceea intrarea in colectivitate ii face bine, de acum el este mai autonom si se descurca “pe cont propriu” la gradinita. Puteti face concurs de puzzle, sau sa jucati jocuri care le stimuleaza gandirea.
  6. A treia copilarie (de la 6 ani – la 10-12 ani): este varsta la care copilul isi perfectioneaza functiunile dobandite.
  7. Prepubertatea: de la 10 ani pentru fete si de la 12 ani pentru baieti
  8. Pubertatea propriu zisa: pana la 14 ani la fete si pana la 16 ani la baieti
  9. Adolescenta – pana la 18 ani

Tineti cont de etapele prin care ei trec in copilarie, si implicati-va in jocul lor specific varstei lor. Mai mult decat un parinte care aduce bani in casa, copiii au nevoie sa petreaca clipe de neuitat alaturi de parintii lor.

“Un copil care nu se joaca, nu este un copil, dar omul care nu se joaca a pierdut pentru totdeauna copilul care traia in interiorul sau si de care ii va fi groaznic de dor” – Pablo Neruda – Copilarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

16 + 5 =