10 Reguli de bun simt pentru parinti

Asa cum copiii trebuie sa respecte anumite reguli, exista si pentru parinti reguli elementare de respectat in relatia cu copiii lor:

 1. Aveti asteptari de la copiii vostri! Daca un copil stie ca parintele este interesat de el, va da rezultate. Asteptati din partea lui sa aiba un comportament frumos atat acasa cat si in societate, explicati-i acest lucru, spune-i ca te
  [ad]

  gandesti mereu la el, ca esti mandru sa fii parintele lui, nimic nu este mai important pentru parinti decat copilul lor.

 2. Fii intotdeauna dispus sa afli problema! Atunci cand copilul tau se confrunta cu o problema, este bine ca aceasta sa fie descoperita, nu-l acuza de ceva pana nu intelegi exact ce s-a intamplat. Este foarte greu pentru parinti sa fie corecti intotdeauna, dar corectitudinea lor va fi exemplu in viitor pentru copii.
 3. Fa cunostinta cu copilul tau! Invata tot ce se poate despre copiii tai, pentru parinti timpul nu este niciodata suficient, dar oare nu esti tu responsabil pentru copiii tai? Stii tu oare care sunt cartile preferate, culoarea care il reprezinta, prietenii cu care se simte bine? Arata interes fata de copilul tau, si astfel ii arati ca il iubesti.
 4. Invata sa spui “NU”! Este foarte greu pentru parinti sa faca asta, mai ales daca se simt vinovati ca nu petrec suficient timp cu copiii lor, dar ei trebuie sa invete ce inseamna disciplina. Aceasta poate fi o lupta dificila, dar spune “nu” si semnificatia va ajuta sa aveti copii fericiti, sanatosi si cooperanti.
 5. Nu lovi copilul! Studiile arata ca palmuielile nu-l invata minte pe copilul tau, dimpotriva il intarata si mai mult impotriva ta, aduna energii negative care se vor vedea in comportamentul lui. Este greu de multe ori pentru parinti sa se abtina, dar oare vrei sa-ti educi copilul cu bataia, sa asculte de tine doar cand este amenintat?
 6. Respecta-ti sotul sau sotia! Pastrati in casa o atmosfera de calm si liniste, o familie fericita inseamna copii fericiti. Chiar daca aveti probleme de rezolvat, nu le discutati in fata copiilor.
 7. Faptele vorbesc mai tare decat cuvintele! Fiti exemple de urmat pentru copiii vostri, incercati sa aveti o conduita corecta in societate, in familie, iar copiii va vor copia.
 8. Ascultati copiii cu adevarat! Atunci cand copilul tau ti se adreseaza, nu fi cu gandurile in alta parte, acorda-i timpul necesar este important pentru ei sa vada ca sunt luati in seama.
 9. Fa-ti copiii responsabili inca de mici! Incepe prin a-i pune sa-si stranga jucariile, sa-si faca paturile, iar pe masura ce cresc adauga la lista treburilor si sarcini mai grele. Aminteste-le ca intr-o familie fiecare are responsabilitatile lui, pentru parinti cele mai mari, iar pentru copii cele care tin de ei.
 10. Lauda-ti copiii tot timpul! Pentru parinti, copiii sunt bucuria lor, de aceea spune-le acest lucru, spune-le ca sunteti mandri de ei si bucurosi ca sunt copiii vostri.
10 Reguli de bun simt pentru parinti, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
Posted in Familie, Mama, Parinti and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *