Intoleranta la gluten la copii

Din pacate, intoleranta la gluten la copii, devine tot mai frecventa in ziua de azi. Multi parinti care nu stiu ce inseamna aceasta boala, nu iau in considerare simptomele, pana cand acestea devin foarte accentuate.

Intoleranta la gluten la copii este o afectiune digestiva datorata de consumul de gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale, ca grau, secara, ovaz, orz, si provoaca reactii alergice copiilor care sunt sensibili la aceasta proteina.

[ad]

Daca intoleranta la gluten la copii este lasata netratata, aceasta poate deveni o boala grava, poate provoca foarte mult stres in perioada de adolescenta si chiar la maturitate, trebuie controlata dieta la fiecare masa, ceea ce devine obositor pentru oricine.

Nu se cunosc exact cauzele pentru intoleranta la gluten la copii, de cele mai multe ori sunt ereditare, dar pot apare si datorita supunerii copilului unui stres, o interventie chirurgicala complicata, stres pe perioada sarcinii, o infectie, etc.

Intoleranta la gluten la copii este depistata incepand de la 5-6 luni pana la 2 ani, este normal sa fie asa pentru ca abia dupa ce copiii incep diversificare pot apare simptome ale bolii.

Intoleranta la gluten la copii – simptome

Simptomele variaza de la o persoana la alta, dar cele mai frecvente sunt:

  • urticarie
  • edem
  • crampe abdominale
  • greata
  • varsaturi
  • astm

Provocarea este ca marea majoritate a alimentelor sunt facute din grau, ceea ce face dificil de stabilit care este adevarata problema. De aceea diagnosticul de intoleranta la gluten la copii trebuie pus de un medic alergolog si numai dupa efectuarea analizelor de sange care pot confirma acest lucru.

In cazul in care intoleranta la gluten la copii se manifesta foarte sever, este indicata eliminarea din dieta a oricaror produse care contin gluten, dar daca alergia este minora, copilul poate consuma cantitati mici de gluten, si cu ajutorul medicamentelor antialergice, poate chiar sa invinga boala.

Vestea buna despre intoleranta la gluten la copii, este ca daca e depistata la timp, e mult mai usor de controlat, dar daca este lasata netratata se poate dezvolta boala Celiaca care este mult mai grava.

Boala Celiaca este ereditara, aceasta afecteaza sistemul imunitar. In acest caz daca este consumat gluten, acesta afecteaza mucoasa intestinului subtire, produce inflamarea ei, iar vitaminele si substantele nutritive nu mai sunt absorbite in mod corespunzator.

Copiii care sufera de boala Celiaca au simptome mult mai severe, cum ar fi tulburari de crestere, scaune anormale, irtabilitate, tonus muscular slab, sindrom de malabsorbtie, apetit scazut.

Intoleranta la gluten la copii poate fi usor tinuta sub control daca copiii consuma produse cu nivel scazut de gluten, pentru aceasta puteti cere ajutorul unui dietetician care sa va faca o schema de alimentare corespunzatoare.

Intoleranta la gluten la copii, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
Posted in Alimentatie copii, Ingrijirea copilului, Mancare copii and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *