A 23a saptamana de sarcina (a 25a saptamana de amenoree)

Bebelusul: in a 23a saptamana de sarcina cantareste 560 de grame si este de 28 cm de la cap la calcaie. Uimitor, dar deja dintii de lapte incep sa isi faca aparitia, este de fapt doar un material din care se vor forma acestia. Dintii de lapte apar de regula dupa 4 luni sau cel tarziu la 1 an de zile. Exista insa si exceptii in care unii bebelusi se nasc cu 1 sau 2 dintisori de lapte.

In a 23a saptamana de sarcina, corpul bebelusului este intreg acoperit de pufuletul fin  numit lanugo. In aceasta saptamana deja organele sexuale sunt complet incheiate, de aceea din a 23a saptamana de sarcina se poate usor observa la ecograf daca bebelusul este fetita sau baietel.

[ad]

Din a 23a saptamana de sarcina se stabilesc in micutul creier circuitele neuronale, cele care conduc influxurile nervoase adica mesajele.

Mama in a 23a saptamana de sarcina:

Din a 23a saptamana de sarcina, din cauza uterului care apasa tot mai mult pe organele interne, poate veti simti o aciditate care vine din stomac in gura. Multe femei simt lucrul acesta deoarece se creaza un mic reflux de acid gastric din stomac, intrucat progesteronul crescut incetineste digestia.

Sfaturi pentru a 23a saptamana de sarcina: Invatati sa va relaxati. Faceti-va timp sa petreceti singura cateva clipe in care sa va deconectati de tot ce e in jur. Imbracati-va cu haine usoare, confortabile, alegeti o camera calduroasa si intindeti-va pe  patura cu fata in jos cu mainile sub cap si picioarele indoite si despartite. Inchideti telefonul sau televizorul si stati in liniste. Tine-ti ochii inchisi si incearcati sa nu va ganditi la nimic din ce ati facut sau veti face. Inspirati pe nas profund si incet, apoi expirati incet pe gura ca si cum ati ofta. Contractati si apoi relaxati fiecare parte a corpului pana cand simtiti ca tot trupul este moale si apoi greu. Urmariti respiratia, sa fiti constienta de inspir si de expir.

Dupa relaxare, cand va ridicati sprijiniti-va de piciorul stang si pe maini.

Daca deja ati observat prezenta secretiei lactate, sau daca ea incepe din a 23a saptamana de sarcina, faceti-va igiena zilnica locala a sanilor. Spalati-va cu apa si sapun si eventual puneti comprese in cupa sutienului pentru a evita patarea hainelor daca secretia este mai abundenta. In cazul in care secretia se usuca pe mameloane va aparea roseata sau durere, de aceea spalati-va de mai multe ori pe zi.

Atentie la ingrijirea dintilor. Tratamentul stomatologic poate fi efectuat si in a 23a saptamana de sarcina, asa ca, daca aveti probleme mergeti la stomatolog acum, nu va lasati pe ultimul trimestru de sarcina sau dupa nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

13 + 18 =