Diabetul in sarcina – cum sa treci cu bine

Ce este diabetul in sarcina?

Diabetul in sarcina este o boala datorata functionarii deficitare a pancreasului. De regula persoanele care au diabet stiu acest lucru inainte de a fi insarcinate. Exista si cazuri cand prezenta diabetului se constata in timpul sarcinii.

Diabetul poate fi accentuat de sarcina, de aceea, in cazuri rare, unele femei care nu au diabet, la analizele de rutina depisteaza glucoza in urina (de obicei in a 6a luna de sarcina). Acest tip de diabet nu este grav, mai este numit si diabetul de sarcina sau gestational, el este reversibil si imediat dupa nastere nivelul glicemiei va reveni la normal.

[ad]

Cum se manifesta diabetul in sarcina?

Diabetul in sarcina se manifesta printr-un nivel ridicat de zahar in sange si prin prezenta zaharului in urina.

Daca sarcina este atent urmarita exista putine riscuri, dar daca sarcina nu este urmarita indeaproape in cazul femeilor cu diabet, atunci se pot declansa avorturi precoce, se poate instala toxemia gravidica, o crestere a lichidului amniotic peste valoarea normala.

Diabetul in sarcina – ce trebuie sa faceti?

–         Cel mai important lucru este sa spuneti medicului de la inceputul sarcinii (de la prima vizita la medic) ca sunteti diabetica. El trebuie sa stie acest lucru de la bun inceput, pentru a putea decide daca este nevoie de spitalizare sau nu, pe anumite perioade din sarcina.

–         Nu va nelinistiti de faptul ca sunteti diabetica, sarcina poate decurge normal daca colaborati indeaproape cu medicul

–         Copilul poate fi nascut natural, dar nu excludeti nici varianta unei nasteri prin cezariana daca va fi cazul. Un lucru imbucurator este ca se nasc tot mai multi copii din mame diabetice pe cale naturala.

–         Controalele medicale vor fi mult mai dese decat in cazul unei sarcini la o femeie care nu are diabet

–         Regimul alimentar trebuie tinut cu strictete, el trebuie sa fie bogat in minerale, saruri si slab in glucide si calorii. Incercati sa luptati cu obezitatea, evitati sedentarismul, faceti gimnastica atat cat permite stare dumneavoastra de gravida

Ce efecte are diabetul in sarcina asupra fatului?

Deoarece fatul se foloseste de sangele mamei, impart deci acelasi sange, este foarte important ca mama sa aiba un bun control al glicemiei, inainte de sarcina si pe intreaga perioada de sarcina. Un nivel crescut al glicemiei poate afecta grav fatul.

Diabetul in sarcina, necontrolat, are efecte grave asupra fatului, el neputand tolera un nivel ridicat de glicemie pe o perioada lunga.

Pentru ca diabetul in sarcina prezinta riscuri atat pentru mama cat si pentru fat, o buna cunoastere a bolii din partea mamei, o respectare a tratamentelor prescrise de medic, si o dieta corespunzatoare vor ajuta mama si fatul sa treaca peste aceasta pe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 + one =