Ce fac daca copilul meu este daltonist?

Daca ati observat ca, copilul dumneavostra, care a implinit deja 3 ani confunda culorile si nu reuseste sa le deosebeasca, ar putea fi vorba de o anomalie in perceptia si definirea culorilor care se numeste daltonism. Pana la varsta de 3 ani nu se poate pune acest diagnostic deoarece pana la aceasta varsta copiii asimileaza informatii pe care le vor dezvolta ulterior si nu este nici o problema daca mai confunda culorile.

[ad]

Ce trebuie sa fac daca copilul meu confunda culorile?

Primul lucru pe care il puteti face este sa duceti copilul la un control oftalmologic. Cel mai simplu test pe care copilul trebuie sa il treaca in cabinetul oftalmologic este sa identifice corect culorile de pe tablite imprimate cu pete de culoare (tablite pseudocromatice). Daca nu reuseste sa identifice culorile va primi diagnosticul: daltonism. Pe langa acest test se mai pot face si alte teste usoare dar care pot confirma daca copilul este daltonist sau nu. Culorile pe care copilul daltonist le confunda sunt rosu si verde.

Dupa aflarea diagnosticului parintele trebuie sa explice copilului problema pe care o are si sa incerce sa-l ajute sa se descurce singur cu aceasta problema.

Copilul daltonist va putea sa se dezvolte normal in celelalte domenii pentru ca daltonismul nu genereaza probleme grave copilului insa la scoala va intampina anumite dificultati atunci cand va trebui sa aleaga creioanele colorate. Deasemenea, la semafor ar putea avea dificultati, dar pentru aceasta, parintele ar putea sa-i recomande copilului sa fie atent intotdeauna la culoarea din partea de jos a semaforului atunci cand doreste sa treaca strada.

O alta dificultatea cu care s-ar putea confrunta copilul ar fi la alegerea fructelor. El nu va reusit sa deosebeasca un mar bine copt de unul necopt, dupa culoarea pe care merele o au.

Copilul trebuie sa stie ca nu este o tragedie sa fii daltonist si trebuie educat sa se obisnuiasca cu acesta anomalie pe care o are si sa se descurce cu ea.

Daltonismul se mosteneste?

Daltonismul se mosteneste, de regula de la mama. Cei mai afectati sunt baietii, de fapt se spune ca exclusiv baietii sunt cei care mostenesc gena de la mama. Exista cazuri extreme de rare in care daltonismul este cauzat de o leziune a retinei, sau la nivelul sistemului nervos.

Se poate vindeca copilul daltonist?

Nu, daltonismul nu se poate vindeca, este o anomalie care persista de-a lungul intregii vieti a copilului. Aproximativ 8-10% dintre baieti sunt daltonisti. Dar veste buna este ca se poate trai si cu aceasta anomalie fara prea mari batai de cap daca copilul reuseste sa-si ia anumite repere atunci cand intampina dificultatea de a recunoaste cele doua culori, rosu si verde.

Posted in Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

3 Comments

 1. buna!sunt o mamica disperata fetita mea de 2 ani si jumatate,nu reuseste sub nici o forma sa distunga culorile!
  de fapt,nici nu stiu daca reuseste sa inteleaga cu adevarat,ce inseamna cuvantul,,culoare,,.
  cine mi poate da vreo informatie completa ii mulltumesc!
  am incercat sa ma informez mai mult si de pe net,dar ceva sigur nu gasesc!
  multumesc pt ajutor si cine mi poate da un raspuns,o poate face si pe adresa mea de mess elenagodeanu88.
  multumesc anticipat!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Buna Elena. Pe langa faptul ca ai observat ca fetita ta nu distinge culorile ai mai observat si alte afeciuni? De exemplu, copilul meu nu a vorbit decat foarte tarziu, pe la 3 ani jumatate, dar pana pe la 3 ani foarte greu a colaborat si pot spune ca nici el nu dadea semne ca recunoaste culorile, mai ales ca nu vorbea, nu imi dadeam seama daca le recunoaste sau nu. Acum are aproape 6 ani dar nu mai avem nici o problema, nici cu vorbitul nici cu altele.
   Medicul de familie ce spune despre asta?
   Multa sanatate si sa dea Dumnezeu sa nu fie nimic grav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *