Nasterea prematura – 10 lucruri pe care trebuie sa le stiti

Cand vine vorba de nasterea prematura a unui copil, medicul este cea mai buna sursa de ajutor si consiliere.

Sarcina standard trebuie sa dureze aproximativ 40 de saptamani. Cand un copil se naste inainte de saptamana 37, atunci se poate vorbi de nasterea prematura. Pot aparea multe complicatii in cazul unui copil prematur. Asadar, daca sunteti gravida, sau doriti sa ramaneti gravida, este important sa cunoasteti cat mai multe despre obiceiurile sanatoase care vor ajuta atat mama cat si noul copil.

[ad]

In timp ce tehnologia medicala s-a dezvoltat foarte mult in ultimele decenii si exista o multime de progrese in ingrijirea unui copil prematur, exista inca multe probleme care pot aparea atunci cand un copil se naste inainte de termen. Organismul micutului nu este dezvoltat pe deplin iar copilul prematur va infrunta cu dificultate primul an de viata fara un sprijin suplimentar. Plamanii nu sunt pe deplin dezvoltati si respiratia poate deveni o provocare, sau nu va fi in masura sa se hraneasca, toate acestea si multe altele reprezinta un risc pentru copil dupa nasterea prematura.

Exista o multime de controverse cand vine vorba de factorii care ar putea duce la nasterea prematura. Cu toate acestea, exista un lucru asupra caruia cadrele medicale si oamenii de stiinta sunt de acord si anume ca existenta unei complicatii la copilul nenascut, ori la mama, sau o combinatie de complicatii la ambii, poate duce la nasterea prematura.

Urmatorii factori sunt considerati posibili in determinarea femeii sa nasca inainte de termen:

1. Sarcina multipla, cum ar fi gemenii si tripletii ar putea duce la nasterea prematura.

2. In cazul in care este dezvoltata o infectie in organismul viitoarei mame aceasta poate cauza nasterea prematura.

3. Utilizarea pe durata sarcinii de substante contraindicate, droguri sau consumul de alcool, poate duce la nasterea prematura a copilului.

4. Anomalii ale uterului sau ale colului uterin – congenitale (uter bifid, col uterin scurt) sau dobandite (fibrom) pot avea ca efect nasterea prematura.

5. Lipsa unei ingrijiri corespunzatoare in timpul sarcinii si nerespectarea sfaturilor medicului cu privire la nevoile nutritionale.

Cum putem preveni inca din timpul sarcinii nasterea prematura?

Din fericire exista cateva strategii esentiale cu privire la modul in care puteti evita nasterea prematura. Dar asigurati-va ca va veti consulta intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a urma orice fel de sfat deoarece fiecare femeie este unica si deci si nevoile individuale sunt diferite de la caz la caz.

1. Evitarea pe durata sarcinii a oricarui tip de substante chimice sau din plante care pot dauna copilului. Acestea includ medicamente prescrise pentru o alta persoana decat pentru gravida in cauza, droguri, produse din tutun si alcool.

2. In timpul sarcinii, sunt esentiale vitaminele prenatale prescrise de catre medicul dumneavoastra. Aceste vitamine aduc un aport suplimentar de fier, calciu, si acid folic. Toate acestea sunt necesare pentru asigurarea sanatatii copilului nenascut. Acidul folic este deosebit de important pentru prevenirea malformatiilor congenitale.

3. Exista insa si anumite activitati care sunt aprobate si activitati care ar trebui evitate de catre femeia insarcinata. Un exemplu este evitarea ridicarii de obiecte grele dar efectuarea de exercitii fizice usoare cum ar fi mersul pe jos ajuta la starea de bine a copilului dar si al mamei.

4. Pastrarea nivelului de stres cat mai jos. Este cunoscut faptul ca un nivel ridicat de stres poate cauza nasterea prematura. Trebuie sa va pastrati in armonie mintea si corpul, iar relaxarea prin diverse metode pot mentine starea  de comfort fizic si psihic atat a dumneavoastra si a copilului.

5. Efectuarea controalelor medicale periodice pe parcursul sarcinii pentru identificarea gravidelor care prezinta riscul de a se declansa nasterea prematura, monitorizarea starii de sanatate a viitoarei mame prin analize de sange si controlul tensiunii arteriale si monitorizarea fatului prin ecografii si profilaxia infectiilor materno-fetale.

Cu toate ca nasterea prematura este inca o situatie grava in Romania, din fericire in prezent doar 30 la suta din nasterile premature nu au o cauza cunoscuta.

O alta statistica arata ca nasterea prematura apare mai frecvent la femeile singure, cu varsta mai mica de 28 de ani sau mai mare de 40 de ani, insa toate studiile arata ca nasterea prematura este mai frecventa la femeile cu statut socio-economic mai coborat.

Daca urmati sfaturile medicului si practicati obiceiurile sanatoase puteti reduce riscul de a avea un copil nascut prematur.

Posted in Bebelusi, Ingrijirea copilului, Sanatate and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *