Cum sa transmiti copilului obiceiul de a citi

Unul dintre cele mai mari daruri pe care adultii il pot lasa copilului este placerea de a citi.

Cartile sunt cei mai buni prieteni ai unui om. Lectura sare in ajutorul copilului largindu-i orizonturile si ajuta la dezvoltarea copilului in ansamblu. Cu toate acestea, avand in vedere numarul de optiuni in materie de divertisment -TV, desene animate, CD-uri / DVD-uri si jocuri video, devine dificil pentru parinti de a cere copilului sa faca un obicei din a citi.
Iata cateva sfaturi utile parintilor, care va vor ajuta sa transmiteti copilului dragostea pentru carti:

[ad]

1. Inconjurati-i de carti – cea mai buna modalitate de a indrepta atentia copilului spre citit este de a face cartile si revistele usor vizibile si accesibile in casa. Pe masura ce copilul creste printre carti si vede parintii sai ca iubitori de carte si cititori avizi, copilului ii va fi mai usor sa isi doreasca sa descopere si el ce secrete se ascund in paginile acestor carti.
Un mod minunat de a face acest lucru este de a popula casa cu carti tinute la vedere. Pastrati reviste la indemana, puneti o carte pentru copii sau doua pe masa de studiu a copilului, asezati cateva carti colorate si usor de citit printre jucariile copilului, unele in masina si cateva in dormitor. Dedicati un colt al casei cartilor si construiti biblioteca dumneavoastra acolo.

Cand copilul este inconjurat de atat de multe carti si material de lectura, se va simti in mod natural inclinat spre deschiderea unei carti si rasfoirea ei. Prescolarii in mod deosebit sunt inclinati sa asculte povesti, daca veti incepe inca de cand este mic sa ii cititi povesti, copilului scolar ii va fi mult mai usor sa citeasca o carte cu povesti, fiind obisnuit sa gaseasca personaje de basm ce il vor fascina. Daca atunci cand aranjati cartile in biblioteca veti lauda initiativa copilului de a va ajuta, veti putea sa incepeti sa ii povestiti o carte cu interes astfel incat sa ii stirniti curiozitatea de a lua cartea din raft si a dori sa afle finalul.
Copiii mici iubesc culorile. Cartile fara grafica, simple nu ii vor atrage atentia copilului si nu va fi interesat sa o deschida. Cumparati sau imprumutati carti care contin o multime de imagini colorate, care vor starni copilului curiozitatea si mai tarziu interesul pentru lectura.

In prezent, datorita tehnologiei, cartile au suferit o transformare uriasa si gasim o varietate mare de carti. Gasim de la carti bine ilustrate la carti audio care va permit sa inregistrati chiar vocea copilului sau a dumneavoastra.
2. Povesti pentru adormirea copilului
Nu conteaza cat de ocupat este programul dumneavoastra, o modalitate foarte buna de a transmite copilului obiceiuri sanatoase este citirea povestilor de adormit copiii. Majoritatea copiilor adora povestirile si seara de seara asteapta cu nerabdare sa le cititi povesti inainte de culcare. Daca ai doi copii, cere copilului mai mare sa spuna el o poveste fratelui mai mic.
Daca aveti obiceiul de a citi carti, copilului dumneavoastra i se va parea foarte natural sa citeasca si el. Daca va uitati foarte mult la televizor, este foarte probabil ca si copilul dumneavoastra va avea avest obicei.
3. Lasati copiii sa aleaga cartile
Faceti copilului dumneavoastra cunostinta cu cartile inca de la o varsta frageda. Mergeti cu el intr-o librarie si lasati-l sa-si aleaga el o carte, va fi foarte interesat sa o rasfoiasca acasa…..doar e cartea lui, aleasa de el. Frunzariti cartea impreuna si explicati-i despre ce este vorba in carte.

Citit si Carti pentru copii – le mai citesc copiii zilelor noastre?

Posted in Educatie copii, Familie, Parinti, Recreatie and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *