Cum preparam dovleacul pentru copii

Dovleacul pentru copii este ideal deoarece acesta este bogat in vitaminele A, E, C si magneziu (deci foarte bun si pentru par si unghii), este recomandat si in curele de slabire, pulpa dovleacului contine foarte multe fibre si favorizeaza tranzitul intestinal.

Dovleacul pentru copii este ideal deoarece culoarea lui galben-portocalie este dovada ca este plin de antioxidanti si beta-caroten. De asemenea semintele de dovleac sunt recomandate deoarece elimina parazitii intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor.

[ad]

1. Dovleacul pentru copii este ideal la cuptor. Dovleacul se spala si se sterge bine, apoi se taie felii groase de doua-trei degete si se pun intr-o tava apoi se introduc la cuptor cu coaja in jos. Se vor coace la foc potrivit. Cand s-a rumenit dovleacul pentru copii se scot feliile si se servesc caldute.
2. Dovleacul pentru copii ca fel de mancare: dovleacul pentru copii sub forma de bastonase. Dovleacul spalat si sters (cca. 400 gr.) se curata de coaja si seminte, apoi se taie pulpa bastonase de dimensiunea unui deget. Se aseaza in tava un singur strat poi se presara un praf de sare, si doua linguri de ulei de masline turnate in fir subtire peste bastonase. Pentru cine doreste se poate condimenta si cu putin piper. Se da la cuptor la foc mic 40-45 min. Se vor intoarce bastonasele pe cealalta parte dupa aproximativ 25 minute. Se poate servi alaturi de branza sau o bucata de parmezan.
3. Dovleacul pentru copii dar si pentru adulti este bun cu bacon. Taiati pulpa dovleacului (800 gr.) in bucăţi. Intr-o tigaie puneti putin ulei de masline si taiati marunt o ceapa medie, adaugati bucatile de dovleac si rumeniti 1 minut. Adaugati 400 gr de orez si mai rumeniti impreuna la foc iute amestecand continuu. Adaugati ½ pahar cu vin alb. Condimentati cu sare, piper si putin patrunjel si lasati sa se evapore vinul. Adaugati supa de zarzavat putin cate putin pana cand este fiert orezul. Luati de pe foc, amestecati cu putin unt cat o nuca si cateva linguri de parmezan ras. Intr-un vas rumeniti bucatile de bacon pana cand devin usor crocante. Asezati orezul in farfurie si decorati cu feliile de bacon.
4. Dovleacul pentru copii ca ingredient pentru risotto: Se iau 600 de grame de dovleac, apoi spalat si curatat de coaja, se taie bucati mici si se pun la fiert in 1 litru 1/2 de apa. Cand este fiert (aprox. 15 min la foc potrivit) se strecoara, zeama se pastreaza calda iar pulpa se face crema cu mixerul. Cat timp fierbe dovleacul pentru copii, caliti usor pe fundul unei cratite o creasta de ceapa in putin ulei de masline, stingeti cu 4 linguri vin alb, iar cand ceapa s-a inmuiat si vinul s-a evaporat, adaugati crema de dovleac si amestecati adaugand 400 gr orez cu bobul lung. Adaugati supa de pui sau legume putin cate putin si condimentati cu putina sare dupa gust. Fierbeti la foc potrivit, respectand timpul de fierbere recomandat (bobul de orez trebuie sa ramana sustinut, sa nu devina ca o mamaliga). Cu un minut inainte de terminarea fierberii, se ia vasul de pe foc si se adauga doua cuburi de unt de marimea unei nuci si 4-5 linguri de parmezan ras. Dovleacul pentru copii se aseaza in farfurii intinse iar pe deasupra se presara parmezan.
5. Dovlecelul este la fel de bun ca si dovleacul pentru copii.
Spalati bine 2 dovlecei, fara a curata de coaja, taiati felii subtiri pe lungime. Asezati feliile pe un grill incins si lasati cateva minute la foc potrivit. Intoarceti si lasati la foc mic pana cand devin moi. Scoateti dovleceii pe o farfurie si turnati peste ei un fir subtire de ulei de masline si putin mujdei de usturoi. Serviti calzi.

Posted in Alimentatie copii, Mancare copii and tagged , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *