Importanta jocului pentru copii de toate varstele

Cred ca despre importanta jocului in dezvoltarea copilului, stim cu totii ca joaca un rol deosebit. In functie de varstele pe care le au copii nostri, putem alege diferite jocuri care sa-i ajute in dezvoltarea personala. Asadar, daca nu sunteti siguri de importanta jocului in viata copiilor, va indemn sa ramaneti alaturi de noi pana la finalul articolului.

Importanta jocului la copii isi face simtita prezenta si atunci cand vine vorba despre dezvoltarea copilului din punct de vedere emotionat, social, cognitiv sau fizic. Jocul nu este doar o activitate pe care o realizam impreuna cu acestia in timpul liber, ci este o modalitate de dezvoltare a acestora. La varste fragede, importanta jocului este si mai mare. Explorarea diferitelor obiecte si lucuri, ii ajuta pe copii sa inceapa sa inteleaga lumea in care traiesc. Pentru ei, importanta jocului este la fel de mare asa cum pentru adulti, importanta muncii are un rol deosebit. O data cu inaintarea in varsta, bineinteles ca importanta jocului isi schimba putin rolul. Pe masura ce trec anii, copiii nostri pot avea parte de jocuri si activitati din ce in ce mai serioase si mai complexe, activitati prin care pot invata ce inseamna independenta, ce inseamna competitia si in acelasi timp spiritul de echipa, isi dezvolta creativitatea si imaginatia dar in acelasi timp, invata sa-si satisfaca si unele curiozitati.

Ce trebuie sa luam in calcul pentru ca importanta jocului sa aiba rolul bine stabilit? Daca dorim ca importanta jocului sa aiba efectele dorite asupra copilului, trebuie sa practicam aceste activitati atunci cand copilul este fericit si odihnit. Daca observam ca se plictiseste si nu se mai poate concentra la o anumita activitate, ar fi mai bine sa renuntam la ea, si sa incercam altceva. Pentru inceput, importanta jocului alaturi de copiii vostri este mare. In timp, trebuie obisnuiti sa se joace si singuri, sau alaturi de alti copii. Importanta jocului este cu atat mai mare cu cat copii iubesc activitatile pe care le practica. De aceea este bine de inteles faptul ca trebuie sa intelegem si sa respectam si dorintele copiilor. Trebuie lasati sa isi aleaga singuri activitatile, bineinteles daca acestea sunt bune, si lasati sa se joace cum doresc ei. Am observat ca foarte multi parinti nu pun accent pe importanta jocului, si copii cresc, fara a se dezvolta emotional, social sau cognitiv. Exista copii care pur si simplu nu stiu sa se joace, tocmai datorita faptului ca parintii au ignorant aceste activitati. Insa pentru a-si dezvolta gandirea, imaginatia si chiar si fizicul, copii au nevoie de joc. Abilitatea de a se juca este abilitatea cea mai dezvoltata in viata copiilor, si trebuie sa intelegem importanta jocului in viata acestora.

3 comentarii la „Importanta jocului pentru copii de toate varstele

  1. Va multumesc foarte mult pentru acest articol si le recomand atat mamicilor cat si tuturor taticilor sa puna in practica aceste sfaturi, deoarece eu le-am pus si intr-adevar functioneaza.

  2. Jocul este o componenta esentiala a vietii, in evolutia fiecarei persoane. Cine oare nu si aminteste de vocile lirice?
    Copilul rade:
    „Intelepciunea si iubirea mea e jocul!”
    Tanarul canta:
    „Jocul si-ntelepciunea mea-i iubirea!”
    Batranul tace:
    „Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!”
    Acelasi nemuritor … Lucian Blaga …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two × 5 =