Dintii de lapte si caderea acestora

dintii-de-lapteCu totii stim ca dintii de lapte sunt temporari, iar in copilarie, acestia sunt inlocuiti cu dintii permanenti. Perioada in care dintii de lapte cad la copii difera de la caz la caz, insa in general acestia incep sa cada la 6 ani, si procesul poate dura pana la 12 ani. Pentru micuti, acest eveniment poate fi traumatizant, daca el nu stie ce se intampla si nu i se explica de ce acest fenomen este normal.

Specialistii confirma faptul ca la fetite, dintii de lapte cad mai repede decat la baieti. In general, fiecare copil are un numar de 20 de dinti, si foarte rar acesta este depasit. Sunt putine cazurile in care dintii de lapte al unui copil depaseste acest numar. Dintii de lapte bineinteles ca vor cadea treptat, si nu toti deodata, insa copii au nevoie de explicatii si informatii. Daca ar fi sa aranjam dintii de lapte in ordinea in care cad, in general, am putea face urmatoarea enumerare: in primul rand cad incisivii centrali, incisivii laterali, caninii, molarii primari si secundari. Cu toate ca specialistii specifica varsta de 12 ani ca fiind perioada in care copilul nu mai are dintii de lapte, mai exista si exceptii, care pot depasi aceasta varsta. In acest caz, poate fi consultat un specialist si cu siguranta, nu vor exista probleme. Dintii de lapte sunt inlocuiti cu cei permanenti pe masura ce acestia cad. Exista copii foarte curajosi, care in momentul in care simt ca dintii de lapte se misca, ar si dori sa ii scoata afara. In acest caz, sunteti parinti fericiti. Daca insa copilul este putin speriat de ceea ce urmeaza, nu trebuie sa il fortati. Incercati sa discutati cu el, sa ii spuneti ca va exista putina durere dar nu insuportabila, iar in momentul in care dintii de lapte se misca suficient de tare, minunea se poate intampla. Multi parinti nu isi duc micutii la dentist, atunci cand dintii de lapte trebuie scosi. Credeti-ma, nu este nimic complicat. Ce trebuie sa stiti este insa faptul ca in momentul in care dintii de lapte sunt scosi afara, trebuie sa respectati cateva reguli de igiena. In primul rand, trebuie sa va asigurati ca micutul se spala pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si bineinteles, in mod corect. Pana va fi in stare sa faca acest lucru singur, puteti sa il ajutati. Daca tocmai i-ati scos un dinte, copilul trebuie sa clateasca bine zona respectiva cu apa de gura, pentru a evita infectiile dar si pentru a calma hemoragiile. O alta regula ar fi abtinerea de la dulce.

Copilul trebuie sa respecte o limita, atunci cand vine vorba despre mancatul dulciurilor. In momentul in care dintii de lapte au inceput sa dispara, este foarte important sa duceti copilul la dentist, pentru controale periodice. Exista o multime de tehnologii moderne care sa ii ajute pe copii sa isi pastreze igiena orala cat mai curata, si care sa ii tina departe de carii. Pentru aceasta insa, trebuie consultat un specialist.

Un comentariu la „Dintii de lapte si caderea acestora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

two × five =