Sughitul la bebelusi

sughitulSughitul este ca un refren al unui cantec, cu care incet incet incepem sa ne obisnuim. Foarte multi dintre parinti se ingrijoreaza atunci cand sughitul apare in viata copiilor, mai ales bebelusi fiind. Dar acesta nu este un motiv de ingrijorare, ne spun specialistii in acest domeniu. Este dimpotriva un lucru normal, un lucru care vine de la sine, un lucru care are rol protectiv. Daca pe noi, oamenii mari, sughitul intr-adevar ne deranjeaza de fiecare data, la bebelusi situatia este putin diferita.
Interesant este faptul ca bebelusul „face cunostinta” cu sughitul inca de cand este in burtica la mama lui. Sughitul poate aparea inca de la finalul primului trimestru de sarcina, chiar daca nu este depistat inca de atunci. Cu cat creste bebelusul, cu atat sughitul va fi simtit si de catre mamica, prin acele miscari ritmice ce le simte in burtica. In ultima perioada, specialistii incurajeaza mamicile sa nu aiba nici un fel de ingrijorare cu privire la acest aspect. Sughitul, spun ei, demonstreaza faptul ca bebelusul de dezvolta arominos, si ca toate lucrurile sunt in ordine. Sughitul la bebelusi, ca si in cazul oamenilor mari, este provocat de un spasm al diafragmei. Aceasta coboara si se ridica inapoi ritmic, dand ocazia lichidului amniotic sa circule, asa cum va circula aerul cand va respira in mod natural. Specialistii ne spun ca desi uneori pentru noi sughitul pare anormal de des, in cazul bebelusilor, pentru ei este ceva normal si nu ii deranjeaza deloc.
In cazul in care sughitul persista o perioada prea indelungata de timp si pare a deranja copilasul, exista cateva metode care sa il ajute in acest domeniu. In primul rand este indicat sa iei bebelusul in brate, ajutandu-l astfel sa elimine aerul si gazele care au fost adunate in burtica. Apoi, copilul trebuie putin ridicat si incet, mama sau tata poate sa ii sufle in fata, pentru a ii schimba ritmul respirator si pentru a ajuta la relaxarea diafragmei. Specialistii ne spun ca o alta metoda care functioneaza foarte bine este aceea de a pune burtica bebelusului pe burtica mamei. Contactul cu pielea acesteia il poate ajuta sa se relaxeze si sa opreasca sughitul, mai ales in cazul in care acesta a fost provocat din cauza frigului.
Sughitul este pana la urma un fenomen normal, care chiar are un rol protectiv asupra bebelusului. Pe masura ce bebelusul se va transforma in copil sau adult, acesta va stii cum sa il controleze atunci cand va fi nevoie. Cu cat organismul va functiona mai corect, cu atat sughitul nu va mai fi atat de derenjant. Nu va impacientati daca bebelusul vostru sughita mult. Este ceva foarte normal si bebelusul chiar are nevoie de sughit, mai mult decat ar avea nevoie de celebra zeama de lamaie, utilizata pentru a indeparta sughitul. Puteti incerca sa calmati sughitul doar in momentul in care vi se pare ca intr-adevar dureaza poate prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

one × 4 =