Despre copii care vorbesc mai tarziu

copiiUneori am impresia ca avem asteptari prea mari de la copii. Este adevarat ca exista copii ce vorbesc foarte repede si deja la varsta de 2 ani reusesc sa pronunte cuvintele de baza, insa exista multe alte cazuri in care copii isi dezvolta limbajul dupa 3,4 ani.

Am intalnit foarte multi parinti alarmati de-a dreptul ca la varsta de doi ani, copilul lor nu reuseste sa scoata decat niste sunete fara sens. Eu personal propun sa nu ne ingrijoram prea tare. Ma gandesc ca stiti cu totii cazul lui Lucian Blaga, care atunci cand a fost copil pur si simplu nu vroia sa vorbeasca. Se pare ca abia dupa varsta de 7 ani acesta a acceptat sa comunice cu cei din jurul lui, chiar daca majoritatea il credeau deja mut. Nu spun ca trebuie sa asteptam pana la 7 ani, si abia atunci sa ne ducem copii la medic. Ce vreau sa subliniez este faptul ca ei stiu cand sunt pregatiti, ei simt cand pot sa inceapa sa vorbeasca. Specialistii au facut o multime de cercetari si au ajuns la o serie de concluzii interesante. Se pare ca acei copii care invata sa umble putin mai repede decat ceilalti, acestia isi dezvolta limbajul putin mai tarziu. De asemenea, ei subliniaza faptul ca desi unii copii nu reusesc sa vorbeasca la varsta de 2-3 ani, acestia au o capacitate uimitoare de merorare si de intelegere. Cum putem incerca sa rezolvam problema copiilor care vorbesc mai tarziu? Pentru copii este foarte important sa aiba parte de atentie, de comunicare din partea parintilor. De aceea, ori de cate ori aveti ocazia, incercati sa povestiti cu ei. Poate ei nu va vor raspunde dar vor intelege ce le spuneti si la momentul potrivit, vor incerca si ei. Pentru inceput, atunci cand povestiti cu copii si incercati sa ii ajutati sa invete cuvinte, putem alege obiecte usoare, pe care putem sa le si aratam. Putem sa le explicam de exemplu ce este aceea o furculita, o lungurita,ce sunt norii, ce sunt frunzele, ce sunt florile. Daca noi facem acest lucru din timp, copilului ii va fi mult mai usor sa se deprinda cu vorbitul. Exista si situatii mai putin fericite, cand copii nu pot sa vorbeasca din cauza unor malformatii pe care le au. In astfel de cazuri, cand observati poate dorinta celui mic de a incerca sa rosteasca ceva si in acelasi timp neputinta lui, puteti incerca sa consultati un specialist. Medicul logoped cu siguranta va reusi sa dea un diagnostic si in acelasi timp, si cateva sfaturi in legatura cu ceea ce ar fi bine de facut.

Daca lucrurile nu sunt grave, daca aveti copii care nu vorbesc pur si simplu din cauza faptului ca nu se simt inca pregatiti, nu trebuie sa va ingrijorati. Pentru linistea voastra, bineinteles ca puteti consulta in orice situatie un specialist. Nu trebuie sa uitam faptul ca in general, copii sunt foarte diferiti unii de altii si fiecare are stilul lui de dezvoltare, inclusiv al limbajului verbal.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × one =