Putem oferi copiilor nostri alimente diverse insa pediatri recomanda pana la varsta de trei ani evitarea unor alimente interzise.
Iata care ar fi acestea:
- Pana la 6 luni recomandarea este doar laptele matern (sau formulele de lapte in cazul in care nu poate fi alaptat).
[ad]
- Alimente interzise pana la varsta de 1 an: albusul de ou, capsunile, zmeura, fragii, bananele, kiwi – pot provoca alergii
– mierea este interzisa pentru ca poate provoca Botulism
– lapte de vaca – unii copii pot fi alergici la cazeina din lapte
– sarea – daca se consuma sa fie in cantitati foarte mici
– fructe de mare – potential alergen
- Alimente interzise pana la varsta de trei ani:
– carnea de oaie, carnea de porc
– nucile intregi, alune intregi, seminte cu coaja, floricele de porumb, bomboane, jeleuri, guma de mestecat (pot provoca inecarea)
– mezelurile pot provoca alergii in special salamul, cremwursti.
– margarina nu este recomandata datorita metodei prin care este prelucrata. Puteti sa ii dati unt.
– alimente afumate – nu sunt recomandate pana la 3 ani
– pestele poate fi dat dupa varsta de 1 an, insa el trebuie cumparat proaspat, nu congelat, pentru ca se altereaza repede.
– vegeta si alte produse cu conservanti
– pana la varsta de doi ani in lista de alimente interzise, ar trebui sa puneti si ciocolata. Unii considera ca ea poate fi consumata, dar fara cacao, ciocolata alba.
– ketchup, condimente puternice, maioneza sunt alimente interzise pentru ca sunt grele la stomac si iritante.
– sucuri carbogazoase, in special sucul Cola ar trebui sa fie in capul listei de alimente interzise.
– alimente prajite (cartofii prajiti si alte prajeli) – ar trebui evitate, sau consumate in cantitati moderate
– chipsuri
Multe persoane nu tin cont de faptul ca o alimentatie sanatoasa oferita copilului inca din vremea cand el este mic poate ajuta organismul sa functioneze normal. In schimb daca copilul va fi hranit cu alimente interzise, care sunt grele pentru stomacul lui sau pentru functiile ficatului, acest lucru poate avea repercusiuni pe viitor. De aceea ganditi-va de doua ori atunci cand doriti sa oferiti copiilor alimente interzise. Evident ca exista si exceptii cand, poate intr-un anumit mediu copilul este tentat sa consume alimente pe care le consuma si alti copii si atunci veti fi nevoit sa ii dati si lui. Dar incercati pe cat posibil sa-i oferiti o alimentatie sanatoasa si echilibrata si mai tarziu va veti bucura de sanatatea lui.
Daca doriti sa stiti mai multe despre alimentatia copilului cititi si articolele Top 10 alimente sanatoase pentru copii, Ce alimente oferim bebelusului la 5 luni, Cereale integrale pentru copii, Alimentatia bebelusului – curcubeu nutritional, Diversificarea alimentatiei.