O data cu venirea celui mai calduros anotimp, apar si multe tentatii pentru cei mici, tentatii la care unii parintii nu stiu cum sa le raspunda. Inghetata este una dintre ele. Cand putem oferi copilului inghetata? Este inghetata sanatoasa? Iata cateva intrebari la care merita sa gasim raspunsul.
Care este varsta la care pot oferi copilului inghetata?
Cel putin pana la un an, inghetata nu este recomandata copilului din mai multe motive. In primul rand ar putea sa ii provoace rosu in gat, apoi, inghetata este preparata din lapte de vaca, care se stie ca este alergenic si nu este recomandat copilului sub un an, si in al treilea rand, inghetata, pe langa componentele bune pe care le are, mai contine si “indragitele” E-uri de care cu totii ne ferim.
Cu atat mai mult unui copil mai mic de un an nu i-ar fi de folos.
Oare le facem rau oferindu-le inghetata? Daca nu ne gandim la stabilizatorii si conservantii pe care ii contine, inghetata este alcatuita din lapte, iaurt, smantana, gelatina si diferite arome. Deasemenea inghetata contine si vitaminele A si B. Ca si aliment am putea sa spunem ca este intr-o oarecare masura sanatos, insa datorita temperaturii la care se mananca inghetata, exista in cazul copilului un risc destul de mare de amigdalita. De aceea, nu trebuie facut abuz de inghetata. Pe langa aceasta, inghetata consumata in exces poate provoca aparitia cariilor.
Am putea pune inghetata pe lista “micilor bucurii ale vietii”, deoarece ori de cate ori o savuram intr-o zi torida de vara ne racorim. Si pentru copii poate fi racoritoare, dar consumata in cantitate moderata. Iar ca sa consumam o inghetata cat mai sanatoasa exista retete delicioase de inghetata preparata in casa. Puteti prepara copilului o spuma de iaurt cu capsuni sau alte fructe pe care sa o puneti la congelator.
Incercati sa comunicati copilului ca inghetata chiar daca este gustoasa trebuie mancata cu moderatie. Invatati-l sa manance putin cate putin din ea fara a inghiti cantitati mari de inghetata o data. Eventual, atunci cand cumparati inghetata cumparati inghetata la cupa si amestecati putin in ea facand-o in felul acesta mai putin rece si invatati-l pe copil sa ia cate putin din ea, daca o mananca singur.
Nu vom putea sa interzicem categoric inghetata copilului, si nici nu trebuie sa facem lucrul acesta, mai ales la o plimbare prin parc, cand toti cei prezenti mananca inghetata. Insa copilul trebuie sa stie despre ea ca o poate consuma doar ocazional. Eventual, aveti intotdeauna la indemana apa minerala sau plata, pentru a stampara setea copilului. Daca este prea insetat s-ar putea sa se imbolnaveasca de la inghetata, mancand-o prea rapid.
Pofta buna tuturor!
9 comentarii la „Cand putem oferi inghetata copilului?”
In ziua de azi nici nu stii ce sa mai crezi. Parca saptamana trecuta vuiau emisiunile de stiri despre noile reglementari ale Uniunii Europene. Lasa ca exista un risc de raceala sau inflamarea amigdalelor, s-a decis ca alimentele si cu precadere dulciurile contin conservanti NOCIVI pentru copii. Pana acum unde erau conservantii? Sau tocmai acestia ne-au daunat chiar si noua? Odata cu interzicerea acestor dulicuri ce o sa se intample? Se desteapta omenirea?
eu zic ca ar trebui sa ne ferim de tot ceea ce inseamna conservanti, stabilizatori, emulgatori
Este riscant sa dam copiilor inghetata pentru ca sunt mai sensibili, mai bine la dam un fruct sau ceva natural nu chimicale.
Inghetata ar trebui oferita totusi cu masura. Se stie ca noi, cei care am trait inaintea erei calculatoarelor, imediat dupa inghetata fugeam, alergam, ne udam cu apa, jucam fotbal, raceam etc. insa acum cei mici tot ce fac e sa simuleze aceste activitati stand pe scaun in fata calculatorului. In Ro din ce in ce mai multi copii devin obezi si nu e de bine!
Cred ca e bine ca si copiii sa se bucure de viata.
De preferat sa nu le oferim inghetata….sau macar sa fie naturala, made in home. Un kocktail din fructe inghetate e ideal pe post de inghetata pentru copii. Cea din comert, chiar si cea pentru copii, nu e 100% sanatoasa.
E bine intr-adevar ca si copiii sa se bucure de viata dar sa nu uitam totusi ca sunt copii si nu sunt in stare sa faca alegerile cele mai potrivite pentru ei. Aici intervin parintii si eventual bloguri de genul asta 🙂
nu i-am dat la copilas inghetata decat dupa doi ani si alimente ce contin zahar doar dupa 1 an (cu mici exceptii) . prefer sa fac in casa diverse prajiturele pe baza de miere, seminte, fructe astfel incat sa nu fie privat de gustul dulce. va avea timp sa manace o gramada de „porcarele” cand va intra in colectivitate cand va vedea la alti copii si va poftii si el. atunci ca sa il vad fericit ii voi da, dar cu masura
raspunsul meu la intrebare : oricand !!:D