Alimentatie copiiBebelusiIngrijirea copiluluiMancare copiiSanatate

Care este cel mai potrivit lapte pentru bebelusi

Cel mai bun lapte pentru bebelusi ramane tot laptele matern, insa ce te faci cand nu reusesti sa il alaptezi si trebuie sa ii oferi o varianta de lapte din comert?

Care ar fi cea mai potrivita formula de lapte pentru bebelusi?

• In primul rand, renuntati la ideea ca laptele de vaca cumparat din comert ar fi bun pentru sugar.

[ad]

Specialistii spun ca pana in jurul varstei de 1 an laptele de vaca nu are ce cauta in alimentatia bebelusului din mai multe considerente: proteinele din laptele de vaca sunt intr-o cantitate de 3 ori mai mare decat in laptele uman, suprasolicitand functia hepatica, laptele de vaca contine in cantitate foarte mica fier, acizi grasi esentiali si vitaminele E, D, C, (poate provoca anemie feripriva), in schimb contine foarte mult sodiu si potasiu. Nu ceda sub presiunile bunicilor sau a cunoscutilor care au folosit o astfel de metoda, pentru ca sanatatea bebelusului tau e cea mai importanta.

• Medicii recomanda pentru bebelusul alimentat exclusiv cu lapte, formulele start de lapte pentru bebelusi care au la baza tot laptele de vaca dar modificat corespunzator fiind adaptat fiziologiei bebelusului. Formula start se administreaza bebelusilor intre 0 si 4-6 luni.

• Formula de continuare este destinata bebelusilor intre 4-6 luni si 1 an. Ea asigura tranzitia treptata de la alimentatia exclusiv cu lapte pentru bebelusi la introducerea alimentelor solide si asigura organismul cu proteine, vitamine si minerale, calciu, fosfor. Acest lapte contine mai mult fier, indispensabil bebelusului de la aceasta varsta, pentru ca rezervele prenatale s-au terminat iar alimentele nou introduse nu pot sustine necesarul de fier.

• Formula de lapte pentru bebelusi si copii pana la 3 ani. Chiar daca de la varsta de 1 an laptele de vaca se poate introduce in alimentatia copilului, incercati sa oferiti acestuia tot o formula de lapte pentru ca aceasta are avantajul ca asigura aportul mai multor proteine, calciu, fier, lipide si vitamina D.

• Din pacate sunt bebelusi care sufera de intoleranta la lactoza. Parintii trebuie sa aleaga formula de lapte pentru bebelusi fara lactoza. Aceasta formula de lapte este deasemnea ideala si pentru bebelusii care nu au intoleranta la lactoza dar care trec uneori prin perioade de diaree acuta infectioasa. Se administreaza in acest caz pe o perioada de cateva zile si 2-3 saptamani (medicul va poate spune pe ce perioada sa ii inlocuiti formula de lapte pe care o utilizati in mod normal cu formula de lapte fara lactoza).

• Din ce in ce mai multi bebelusi mostenesc terenul atopic dezvoltand diverse alergii. Pentru cei care au in familie un istoric al alergiilor, este indicata formula de lapte hipoalergenica.

• Pentru bebelusii nascuti prematur exista formula de lapte special creata pentru ei. Contine mult mai multe proteine decat in cazul formulelor normale de lapte pentru bebelusi, apropiindu-se tot mai mult de laptele matern. Contine multe vitamine, proteine si minerale furnizand energie si asigurand un ritm de crestere accelerat.

• Formula de lapte pentru bebelusi pe baza de soia – este destinata sugarilor alergici la proteinele din laptele de vaca, sau a bebelusilor cu intoleranta la lactoza.

Alegeti formula care sa se potriveasca nevoilor bebelusului dumneavoastra.
Iata cateva marci de lapte formula: Nestle (Nan), Humana, Milupa (Milumil), Bebelac, Novalac, Hipp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + three =