Ce alimentatie oferim bebelusului de 5 luni

A sosit in sfarsit momentul sa incepem diversificarea in alimentatie.
Pentru bebelusii alimentati cu lapte formula e momentul cel mai potrivit. Pentru cei alimentati la san se mai poate amana diversificarea in alimentatie, dar nu este nici o problema daca o faceti tot in acesta luna.

Probabil deja ati observat ca copilul se uita foarte atent la ce mancati dumneavoastra, ca deja isi doreste sa guste si el. Probabil primiti din partea lui si alte semnale care indica faptul ca nu este multumit doar cu laptic ca doreste ceva mai mult.
E timpul sa faceti cateva schimbari in alimentatie.

[ad]

Diversificarea se face treptat, pas cu pas, cate un aliment nou o data.
Se poate incepe in trei feluri: cu fructe, cu legume sau cu cereale.

Daca bebelusul e mai durduliu fructele sunt perfecte pentru inceput (suc de morcov sau suc de mar si apoi pulpa de mar.). Daca este mai slabut, in alimentatie puteti introduce legumele, supa la inceput si apoi piure de legume. In Romania aceste doua recomandari le dau medicii, dar in strainatate foarte multa lume incepe cu cereale. Ori care din aceste metode le alegeti nu este gresita nici una.

Fructele se introduc la gustarea de la ora 10, la inceput cateva lingurite iar in termen de 5 zile puteti sa ii inlocuiti masa de lapte cu o masa de fruct. Ulterior in pulpa de mar puteti adauga branza calcica, sau cereale.

Legumele se introduc la masa de pranz, la inceput cateva lingurite si cantitatea creste treptat. In termen de 5 zile puteti inlocui masa de lapte cu masa de legume.

Cand oferim bebelusului alimentatie diversificata, este nevoie de foarte multa rabdare. S-ar putea sa refuze anumite alimente. Aveti rabdare cu el, daca nu accepta un aliment, intrerupeti doua zile si apoi incercati din nou.

Veti observa poate ca scaunele lui se schimba, in functie de alimentele pe care le consuma. Unii bebelusi se constipa chiar la inceputul diversificarii in alimentatie, dar treptat tranzitul intestinal se obisnuieste cu noile alimente. De regula sucul de morcov proaspat stors si sucul de mar sunt laxative.

Somnul bebelusului la 5 luni: 9-12 ore noaptea + 2 somnuri ziua de cate 2-3 ore fiecare.

Dezvoltarea: la aceasta varsta poate distinge culorile puternice, se poate rostogoli, piciorusele si manutele sunt jucariile preferate, se amuza jucandu-se cu ele, reactioneaza la sunete noi, isi recunoaste numele. Printre cei mai precoce bebelusi pot sta in fundulet fara sprijin si uneori par mai agitati.

Scoateti copilul la aer, faceti plimbari cu el, in carucior, prin parc. Ii face placere sa vada oameni, sa iasa din casa. Dar incercati sa evitati aglomeratiile, mai ales in perioadele in care virusii gripali sunt in floare.

3 comentarii la „Ce alimentatie oferim bebelusului de 5 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

7 + 14 =