De ce sunt atat de indragite cerealele de copii? Poate pentru ca ei “stiu” ca pe langa gustul bun pe care il au sunt si hranitoare, sanatoase si mai mult decat atat, contin multe fibre. Cu lapte, iaurt sau fructe, cerelele pot alcatui un mic dejun pentru copii sau o gustare buna, plina de fibre care ajuta tranzitul intestinal.
Ce fel de cereale sa cumparam pentru copii?
Oare e suficient sa cumparam cereale? Sau ar trebui sa fim atenti si la ce tipuri de cereale consumam, in mod special la ce tipuri de cereale pentru copii ne oprim cand alegem de pe rafturile supermarketurilor? Dintre toate categoriile de cereale pentru copii, cu siguranta cele mai bune sunt cele care pastreaza in ele toate componentele esentiale ale bobului: fibre, complex de vitamine B, minerale, proteine. Adica, cerealele integrale. De aceea ele sunt recomandate de medici si nutritionisti si deja de multa vreme in tarile vest europene nu lipsesc de la micul dejun.
Ar trebui zilnic sa nu lipseasaca din meniul pentru copii cerealele integrale. Dar nu numai pentru ei, ci si pentru parinti, deoarece au cateva benefici, asa cum ne arata studiile: ajuta mentinerea nivelului normal al glicemiei, mentine echilibrul digestiv, protejeaza inima si chiar ajuta in mentinerea greutatii corporale.
In prelucrarea cerealelor integrale se pastreaza toate cele trei componente ale fiecarui bob: stratul exterior bogat in fibre, membrana interioara cu continut de amidon, si partea cea mai mica – germenul care este bogat in substante nutritive. In comparatie cu ele, cerealele simple, in timpul prelucrarii pierd doua parti esentiale: membrana exterioara si germenul.
De ce trebuie sa oferim mancare pentru copii cat mai bogata in fibre?
Pentru ca fibrele fluidizeaza traficul mancarii in aparatul digestiv. Fibrele se gasesc in cereale integrale, legume, fructe si seminte. Cerealele integrale includ: grau integral, faina de ovaz, secara integrala, porumb integral, orez brun, ovaz integral, etc.
Pregatiti zilnic la micul dejun, atat pentru dumneavoastra dar si pentru copii, cate o portie de cereale integrale. Puteti alege din comert pe acele care sa satisfaca gustul fiecaruia: cu miere, cu scortisoara, crocante, etc.
Pe langa cerealele integrale, obisnuiti-va sa consumati musli. Unora nu le place gustul, pentru ca musli contine cereale in starea lor naturala, neprelucrata. Insa unele sortimente contin si fructe cum ar fi alune, migdale, seminte de floarea soarelui, stafide. Gasiti o varianta pentru copii, adica care sa le placa si lor. Puteti pune musli intr-un castron cu lapte cald si sa le lasati cateva minute inainte de a le consuma. Sunt o hrana excelenta atat pentru copii cat si pentru adulti.
Cautati cerealele integrale, nu va multumiti cu orice tip de cereale gasite in comert. Nestle sunt o marca buna pentru cereale integrale, dar mai gasiti si alte tipuri. Semnul distinctiv al cerealelor integrale, este firul galben de grau, prezent pe ambalajul lor, cautati-l.
Pentru bebelusi exista cereale sub forma de praf care se prepara cu lapte sau apa. Puteti alege de la diversi producatori pe cele pe care le agreaza bebelusul (cu banana, cu orez, cu tapioca, cu diverse alte fructe, cu bucatele, etc.).