Cum invatam copilul sa manance singur?

Bineinteles, copilul va invata sa manance singur treptat, si nu dintr-o data, cum ar prefera foarte multi dintre parinti. Pentru inceput va invata sa tina singur lingura in mana, apoi va incerca sa o duca singur la gura, si abia apoi va incepe distractia. La aproximativ 2 ani, copilul va reusi in cele din urma sa se descurce singur si sa manance tot din farfurie, fara ajutorul parintilor. Dar daca acest lucru nu se intampla la doi ani sa nu va panicati, deoarece copii sunt diferiti si timpul de dezvoltare a abilitatilor difera.

Deja la varsta de 1 an, copilul reuseste sa duca la gurita jucarii, dezvoltandu-si astfel abilitatile  fizice necesare pentru a invata sa manance singur. De aceea, in aceasta perioada parintii trebuie sa-si incurajeze copilul in a manca singur gustari specifice varstei, chiar daca vor avea de spalat mai multe randuri de haine. Cu trecerea timpului, veti putea observa la copilul dumneavoastra dorinta lui de a manca fara ajutor, cand incetul cu incetul va va smulge lingurinta din mana, atunci cand il hraniti. Acesta este un moment decisiv. Puteti sa-i dati si lui o lingurita usoara, care nu-l poate rani in nici un fel si veti observa cum in timp ce ii dati sa manance va incerca sa va imite miscarile. Daca veti fi alaturi de el cand va invata miscarile de baza, in curand va veti bucura sa vedeti cum copilul dumneavoastra reuseste sa se hraneasca singur. Cand ai un copil, trebuie sa fii constient ca ai nevoie de foarte multa rabdare, chiar si in lucrurile marunte. Dar acesta este rolul parintilor, de a-I ajuta pe copii sa descopere lumea, sa invete sa se descurce singuri. Copilul are nevoie de indrumare, de exemple concrete, de intelegere si rabdare din partea parintilor. Am intalnit parinti la care copilul lor, chiar daca are deja 5 sau 6 ani, are nevoie de ajutor pentru a manca. Si de fapt, nu cred ca are nevoie de ajutor, cat este vorba despre comoditatea acestuia si despre faptul ca asa a fost invatat. Nimeni nu-si doreste asemenea experiente. Copilul este capabil de la varste foarte fragede sa manevreze chiar si o lingurita, iar noi trebuie sa-i inspiram incredere, sa-l incurajam in astfel de actiuni. Cu cat va invata aceasta abilitate mai devreme, cu atat copilul va va usura munca, si va va face sa fiti mandrii de el!

Cum spuneam si mai devreme, nu exista o varsta ideala la care copilul trebuie neaparat sa invete sa manance singur, insa avand in vedere ca este un proces progresiv, care necesita timp, este bine sa-l initiem cat mai repede. Chiar daca la inceput mizeria ne va speria, cu timpul aceasta va fi din ce in ce mai putina, iar copilul va fi din ce in ce mai fericit. Responsabilitatea de a-I invata acest lucru este doar a parintilor, desi multi se bazeaza pe educatoarele sau bonele copiilor. Fiti parinti responsabili si bucurati-va de fiecare etapa pe care o traiti atunci cand aveti un copil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fifteen − 6 =