Alimentatie copiiDezvoltarea copiluluiIngrijirea copilului

Cum sa recunosti o depresie la copilul tau

Depresie” este un termen pe care multa lume il evita, chiar daca este foarte prezent si real in vietile oamenilor. Aceasta stare de depresie, poate face copilul sa se simta trist, fara chef, lucru care poate fi foarte usor observat! Starea de depresie poate dura destul de mult, si de aceea trebuie sa i se acorde atentia cuvenita. Un copil care sufera de depresie trebuie ajutat sa depaseasca acest fenomen, si are nevoie de tratament.

  • La copii si adolescenti, aceasta depresie poate fi subliniata printr-o iritabilitate, de exemplu. Daca ai un copil care mereu e trist, poti asocia starea lui cu o usoara stare de depresie.
  • Un alt semn prin care ai putea descoperi o stare de depresie la copii sau adolescenti ar fi interesul scazut pentru diverse activitati. Daca exista activitati pe care copilul dumneavoastra le facea cu placere, si acum prezinta dezinteres total fata de acestea, ar putea fi un semn de depresie. In aceeasi categorie se afla si lipsa relatiilor sociale. Un alt semn al starii de depresie ar putea fi izolarea fata de prietenii de pana atunci. Retragerea din viata sociala, ar putea fi un semnal de alarma cu privire la o posibila stare de depresie.
  • De asemenea, daca apar fenomene de violenta ale copilului, care nu erau prezente pana atunci in comportamentul lui, acest aspect poate indica o stare de depresie. La inceput acestea pot fi prezentate subtil, dar daca nu se incearca rezolvarea problemei, starea de violenta, caracteristica starii de depresie, poate fi accentuata.
  • Caracteristice starii de depresie ar putea fi si durerile de cap sau de stomac. Starea de depresie poate aparea brusc, sau se poate dezvolta treptat. La inceput, aceste simptome cu siguranta nu te vor duce cu gandul la depresie, mai ales daca e vorba de copii, insa daca acestea persista, trebuie efectuat un control. Durerile inexplicabile de cap sau stomac, chiar pot fi semne reale ale unei stari de depresie. Si aceste dureri de stomac, de exemplu, pot fi urmari ale modificarii obiceiurilor alimentare. Aceasta trasatura a starii de depresie, poate duce la cresterea in greutate, sau dimpotriva, scaderea in greutate, intr-un timp foarte scurt. Daca observi acest fenomen, poate fi vorba de depresie.
  • Alte semen ale starii de depresie ar putea fi: scaderea respectului de sine, sentimente de deznadejde sau vinovatie, dificultati in alegeri, sau luarea unei decizii.

Toate aceste simptome, pot indica o stare de depresie, dar nu neaparat. Ca si oameni, ni se intampla de multe ori sa avem anumite dispozitii nu tocmai positive si pline de viata. Chiar si in cazul copiilor, faptul ca uneori sunt tristi sau mahniti, nu inseamna ca se afla intr-o stare de depresie. Acestea pot fi stari foarte normale. Dar daca starile persista, daca aveti impresia ca poate fi vorba despre o depresie, trebuie sa consultati persoane calificate si specializate pentru a va ajuta in rezolvarea problemei.

 

3 comentarii la “Cum sa recunosti o depresie la copilul tau

  1. Un psiholog bun este cea mai buna solutie..oricum, cel mai important factor in iesirea dintr-o astfel de stare este psihicul tau..sa fi tare si totul o sa fie bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =