Alimentatie copii

Este timpul pentru diversificare

diversificarePerioada de diversificare la bebelusi este o perioada destul de complexa, care trebuie sa respecte niste reguli. Sper ca stim cu totii ca desi perioada de diversificare inseamna introducerea unor alimente noi, cantitatile acestora trebuie sa se incadreze intre niste limite. Nu putem sa oferim copiilor in aceasta perioada de diversificare chiar orice alimtn nou, si mai ales in cancitati nelimitate. Exista niste lucruri de care trebuie sa tinem cont, si niste trucuri pe care este bine sa le stim inca inainte de a lua decizii in acest sens.

In primul rand, este bine sa stiti ca medicii recomanda ca perioada de diversificare sa inceapa abia dupa 6 luni. Daca nu se respecta aceasta regula, este posibil ca acel copilas care a inceput diversificarea mai repede decat este cazul, sa fie in general alergic la mai multe alimente. De ce se intampla acest lucru? Tocmai datorita faptului ca tractul intestinal al unui bebelus nu este suficient de dezvoltat pentru a suporta si pentru a face fata la alimente noi. Mergand mai departe, si discutand despre bebelusii care sunt hraniti cu formule de lapte, daca cei care fac parte din aceasta categorie incep perioada de diversificare mai repede, risca sa devina obezi. Este interesant faptul ca aceasta observatie a fost facuta pentru copii care se hranesc cu lapte praf, nu pentru cei care se hranesc la san. Oricum, este posibil, cred eu, ca si in al doilea caz sa existe unele urmari in aceeasi directie. Se spune ca bebelusii care sunt hraniti la san reusesc sa digere mult mai usor mancarea. Probabil acesta ar fi un motiv pentru care observatia de mai sus este facuta doar pentru cei hraniti cu lapte praf. Specialistii spun ca in laptele matern exista niste enzime care pur si simplu ajuta sistemul digestiv sa functioneze mai bine. Perioada de diversificare nu este o perioada neaparat usoara: exista bebelusi care foarte greu accepta noile gusturi. Tocmai din acest motiv, medicii recomanda ca perioada de diversificare sa nu inceapa mai repede de 6 luni. Deja de la aceasta varsta bebelusul este destul de mare, si probabil capacitatea lui de acceptare a noilor alimente este si ea in crestere si dezvoltare. Perioada de diversificare trebuie introdusa in viata bebelusului incetul cu incetul. Exista parinti care nu se informeaza si introduc direct 3 mese solide pe zi, intrebandu-se in acelasi timp de ce copilul nu se simte bine si este agitat? Pentru incepu, perioada de diversificare incepe doar cu o masa solia, apoi doua si  abia pe la 8 luni pot fi introduse cate 3 portii. Daca in perioada de diversificare observi ca bebelusul tau nu accepta noile alimente, incearca sa introduci mancaruri care sa semene cat de cat la gust sau textura cu laptele. Daca ai alaptat la san, ai nevoie de un aliment dulceag. Incearca sa incepi diversificare cu o banana, bineinteles pisata.

In perioada de diversificare trebuie sa avem grija la sare si zahar. Aceste doua ingrediente nu ar trebui sa existe in meniul copiilor, chiar daca am inceput sa le dam alimente care am zice noi, sunt mai gustoase condimentate. Pe cat posibil, evistati sarea si zaharul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 4 =