Astazi vom discuta despre cat de important este fosforul in alimentatia copiilor. Cum putem introduce fosforul in alimentatia copiilor? Care sunt produsele alimentare care contin fosfor si care sunt recomandate, pentru o alimentatie sanatoasa? In randurile urmatoare voi incerca sa raspund acestor intrebari, si sper ca impreuna sa intelegem mult mai bine care sunt produsele indicate ce contin fosfor si care sunt cantitatile recomandate pentru copii.
Este foarte important sa intelegem rolul pe care il are fosforul in alimentatia copiilor. In primul rand, fosforul ajuta la formarea oaselor si a dintilor. De asemenea, specialistii ne recomanda utilizarea fosforului in alimentatia copiilor deoarece acesta are un rol deosebit in mentinerea integritatii celulelor dar si a tesuturilor, precum si in procesul sintezei proteinelor, necesare pentru o crestere sanatoasa. Fosforul este de asemenea important si pentru o buna functionare a rinichilor, acesta regleaza si ph-ul organismului, dar ajuta si la asimilarea grasimilor sau a carbohidratilor. Fosforul in alimentatia copiilor trebuie sa existe, insa in anumite cantitati limitate. Pentru copii de pana la 6 luni, aceasta cantitate trebuie sa fie de 100 miligrame fosfor/zi. Intre 7 si 12 luni, cantitatea de fosfor trebuie sa fie de 275 mg/zi, iar intre 1 an si 3 ani, aceasta cantitate creste pana la 460 mg/zi. Copii intre 4 si 8 ani au voie sa consume 500 mg/zi de fosfor. Iata asadar ca fosforul in alimentatia copiilor este foarte important, insa la fel de important este sa respectam aproximativ si cantitatile recomandate pentru fiecare varsta si perioada in parte. Daca am discutat de cantitatile recomandate de fosfor, cred ca este important sa discutam si despre alimentele care contin fosfor si care pot fi consumate de catre copii. Sper ca pana in momentul de fata am realizat faptul ca fosforul este un mineral esential pentru orice persoana. Acest mineral poate fi gasit in mai multe produse de origine animala si vegetala, dar cele mai importante surse de fosfor le gasim in peste, cereale, produse lactate si carne. Care sunt produsele indicate pentru a introduce fosforul in alimentatia copiilor? Trebuie sa amintim semintele de dovleac, nucile braziliene, crustaceele, somonul. Organismul uman isi ia cantitatea de fosfor necesara din alimentatie, si de aceea trebuie sa stim ce sa mancam, pentru ca organismul nostru sa nu duca lipsa de fosfor. Excesul de fosfor care va exista la un moment dat in organismul nostru, va fi eliminat cu ajutorul rinichilor.
Copii au nevoie de fosfor in organismul lor mai ales in perioada de crestere. Va spuneam la inceputul articolului care sunt calitatile acestui mineral, si cred ca trebuie sa tinem cont de aceste aspecte. Bineinteles, nici in cazul fosforului nu sunt bune exagerarile. Tocmai de aceea v-am scris anterior si care sunt cantitatile de fosfor care trebuie „oferite” copiilor, in functie de varsta lor. Haideti sa fim parinti responsabili, si sa avem intr-adevar grija de sanatatea copiilor nostri, de dezvoltarea si cresterea lor.