Greseli pe care le fac parintii la masa – prima parte

masaMomentul in care toata familia este asezata la masa, e foarte important. Se pare ca in astfel de situatii parintii pot produce mai mult rau, decat in domeniul educatiei copilului. Ce trebuie sa stim despre ce e voie si ce nu e voie sa facem la masa?

In primul rand, foarte multi parinti cred ca daca isi lasa copilul la masa cu jucaria lui preferata, lucrurile sunt ca si rezolvate. Da, este posibil ca acea gustare sa fie mai distractiva pentru copilul tau, dar asta nu inseamna ca va manca mai mult, sau va aprecia mai bine mancarea. Poate ca uneori, fiind atent la jucarie, am putea sa ii mai strecuram copilului cate o lingurinta cu mancare, insa acest lucru nu este garantat. Si atunci, de ce sa ii oferim sansa de a avea un obicei nu tocmai sanatos? Pe langa asta, el nu va putea savura cu adevarat masa, ba chiar poate va manca fara sa isi dea seama ca face acest lucru. Personal, cred ca un copil poate sa stea la masa, sa manance frumos si curat, si daca nu are jucaria preferata in mana. Exista si exceptii, bineinteles, dar eu sunt sigura ca atmosfera la masa poate fi creata si fara sa avem o gramada de jucarii in fata celui mic. Apoi, o alta greseala pe care parintii o fac este aceea de a ii da in continuare copilului mancare de bebelusi, chiar daca acesta stie sa mestece deja. Stiu ca multe mamici au emotii si se tem ca poate copilul va refuza sa manance ceva nou, diferit, insa acest lucru nu este deloc spre binele lui. In momentul in care dintisorii isi fac aparitia, acestia au nevoie sa fie antrenati, sa rontaie, sa fie folositi. Daca nu il punem sa mestece la masa, eu cred ca il ajutam sa leneveasca, si nici acest lucru nu este spre binele lui. Nu cred ca exista cineva care isi doreste in mod special un copil mofturos, insa daca nu suntem la aceste detalii, este posibil ca tocmai copilul nostru sa se transforme in asa ceva. Exista studii care demonstreaza acest lucru, si anume faptul ca daca unui copil intre 6 si 8 luni i se dau si bucatele mici pe care trebuie sa le mestece, acesta va fi mai putin mofturos decat un copil care face acest lucru abia de la varsta de 1 an. Tot legat de acest aspect, o alta mare problema ar fi faptul ca multi parinti isi ajuta copii sa manance, ba chiar le dau doar ei mancare, si celor care ar fi deja in stare sa faca acest lucru singuri. Stiu ca ne face placere acest lucru, si nimeni nu ne cere ca la 7 luni copilul sa tina furculita in mana, insa chiar si in acest domeniu, de la o varsta, copilul trebuie sa fie independent.
Acestea sunt doar cateva mici detalii si greseli pe care le putem face ca parinti atunci cand vine vorba despre masa, si timpul petrecu mancand. Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa luam aminte la ele, sa ne revizuim comportamentele si sa actionam asa cum este corect si sanatos pentru copii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nineteen − 14 =