Obezitatea la copii

Obezitatea la copii inseamna cresterea cantitatii de grasimi din organism, datorata consumului excesiv de hrana nesanatoasa si lipsei de miscare. S-a inregistrat o crestere dramatica in ultimii 20 de ani, datorita stilului de viata nesanatos in multe familii.

Timpul parca nu ajunge niciodata, decat

[ad]

sa gatim este mai usor sa le dam copiilor bani sa-si cumpere ceva de la magazinele de pe langa scoala, decat sa facem sport impreuna cu copiii, preferam sa stam comozi in fotolii in fata televizorului, iar vorba din batrani “cu cat este mai gras, cu atat este mai frumos”, se aplica mult in lumea in care traim, de aceea obezitatea la copii este in crestere.

Ca si parinti trebuie sa fim constienti ca obezitatea la copii este o boala grava, cu cat copilul creste este tot mai greu sa slabeasca, iar un copil obez va avea intotdeauna probleme de sanatate, si probleme psihice din cauza modului in care arata.

Inca de mici, copiii trebuie invatati cu hrana sanatoasa, mesele trebuie sa fie regulate, masa de fructe sa fie zilnica, iar dulciurile si bauturile acidulate sa fie cat mai putine si introduse cat mai tarziu in alimentatia copilului, obezitatea la copii ar fi mult mai usor de controlat.

De ce apare obezitatea la copii?

Obezitatea la copii este produsa in cele mai multe cazuri de proasta functionare a glandelor endocrine, de factori genetici, cam 25-40%, iar restul, de factorii de mediu.

Obezitate la copii este o boala grava, dar daca este observata din timp, se poate remedia, cereti ajutorul medicului, este mai usor sa previ decat sa tratezi, in acelasi timp este mai usor sa-i dai copilului o mancare sanatoasa, decat sa-l supui la diete.

Obezitate la copii poate produce diferite boli, cum ar fi:

  • Colesterol marit
  • Hipertensiune arteriala care poate duce la probleme cu inima, accidente vasculare
  • Probleme ortopedice datorita greutatii
  • Tulburari gastro-intestinale
  • Tulburari respiratorii cum ar fi astmul sau lipsa de aer
  • Diabet
  • Alzhimer si dementa la maturitate
  • Disfunctii alimentare cum ar fi bulimia

Pe langa problemele de sanatate, obezitatea la copii poate produce si probleme psihice, copiii nu reusesc sa se integreze la scoala, ceea ce duce la rezultate slabe, nu reusesc sa socializeze, ceea ce duce la singuratate, se izoleaza, uneori au ganduri sinucigase, aceste lucruri ii vor urmari si in viata de adult, cand vor avea probleme cu gasirea unui loc de munca sau in intemeierea unei familii.

Cum putem ajuta copiii cu obezitate?

Obezitatea la copii trebuie controlata prin introducerea unui regim alimentar sanatos, cereti sfatul unui nutritionist care va poate face o schema de alimentare, eliminati grasimile si dulciurile din masa copiilor, mesele sa fie regulate si nu in exces, iar seara sa nu manance dupa ora 18.

Nu-l lasati sa rontaie intre mese, la scoala sa-i puneti sandwichiuri facute acasa, care sa aiba si salata, incurajati copilul sa manance multe legume si fructe si mai ales sa bea multe lichide.

Incurajati copilul sa faca mult sport, inscrieti-l la innot, este sportul care pune toti muschii in miscare, asa socializeaza cu alti copii, indemnati-l sa aiba activitati extrascolare si sa se intalneasca cu colegii lui.

Daca credeti ca nu puteti lupta cu obezitatea la copii, cereti sfatul unui medic, iar daca este cazul al unui psiholog, impreuna veti reusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 2 =