Prima masa a bebelusului – colostru

colostruNu stiu cate femei sunt obisnuite cu termenul de colostru. Dar cele care nu au auzit inca de el si isi doresc sa devina mame, ar fi bine sa ia aminte la cateva informatii despre acest aliment. Daca este minunat sentimentul pe care ti-l ofera posibilitatea de a fi mama, suntem responsabile de copilul nostru inca din primele clipe ale venirii lui pe lume. Trebuie sa stim in fiecare moment ce avem de facut, ce alegeri sa facem, ce decizii sa luam.

Colostru, aceasta substanta care este secretata de mama chiar in primele zile de alaptare este un aliment extrem de sanatos, de care ar trebui sa beneficieze toti copii. Bebelusul are nevoie de foarte multe fluide si nutrienti in primele sale zile de viata, iar acest aliment, colostru, le contine pe toate. De asemenea, un copil nou nascut stim ca este expus multor infectii, infectii care pot fi evitate atata timp cat ii oferim copilului colostru. Mamele care stiu ce inseamna alaptarea, care au trecut deja printr-o experienta de acest gen stiu ca consistenta si culoarea sunt aparent diluate, fata de cum ar trebui sa arate laptele matern. Colostru insa are o asemenea nuanta tocmai pentru ca este foarte foarte bogat in nutrienti si proteine. Stim cu totii ca alaptarea nu este un lucru usor mai ales la inceput, pana se obisnuieste si mama cu aceasta actiune, insa incetul cu incetul lucrurile decurg de la sine. Ideal este, spun specialistii, ca bebelusul sa fie pus la sanul mamei cat mai repede cu putinta, tocmai pentru a se putea obisnui cu aceasta. Primul contact pe care bebelusul il are cu mama este foarte important, mai ales pentur prima masa. Bebelusul cu siguranta nu isi va aduce aminte, insa pentru orice mama aceste momente sunt magice. Chiar daca pentru inceput colostru nu ti se pare poate o idee prea buna, dupa cateva zile, laptele matern va deveni exact asa cum iti doresti. Multe mame cred ca acest colostru nu este eficient si bun pentru bebelus din cauza ca in general, toti bebelusii scad putin din greutate in primele zile. De ce se intampla acest lucru? Evident nu pentru ca acesta se hraneste cu colostru, pentru ca tocmai spuneam mai sus cat de bogat in vitamine si proteine este. Bebelusii scad din greutate deoarece si ei elimina anumite substante pe care le-au acumulat in timpul sarcinii. Dupa cateva zile, colostru va fi inlocuit cu laptele matern mult asteptat, lapte care il va ajuta pe orice copil sa creasca mare si sanatos.

Cum spuneam si la inceput, nu stiu cate mame sunt destul de informate in ceea ce priveste alaptarea si colostru. Exista o multime de tinere si adolescente care nu stiu aceste detalii, care nu cunosc de exemplu importanta pe care colostru il are in sanatatea si dezvoltarea copilului si atunci evita folosirea lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

14 − nine =