Regurgitatia la bebelusi – RGE (reflux gastro esofagian)

Tot mai multi parinti se confrunta cu aparitia unor episoade zilnice, de regurgitatie la bebelusi. Unii sunt speriati, altii isi dau seama ca este un fenomen normal si nu se ingrijoreaza prea mult.

Regurgitatia la bebelusi poate fi de 2 feluri:

1. Refluxul gastro esofagian

[ad]

fiziologic: apare la bebelusi sanatosi in primele 2 -3 luni din viata si foarte rar este insotit de varsaturi.
2. Reflux gastro esofagian functional: refluxari care apar la bebelusi dupa 2-3 luni de viata si sunt de cele mai multe ori insotite de varsaturi.

De regula bebelusii regurgiteaza ca urmare a faptului ca inghit prea mult aer sau ca au mancat prea mult. Aproximativ 70 % dintre bebelusi (sanatosi) regurgiteaza de pana la 4 ori pe zi, insa exista si cazuri in care regurgitatiile sunt mult mai frecvente.

Tineti cont de anumite reguli si veti putea ajuta bebelusul sa se simta mai bine si sa regurgiteze mai putin:

• Pozitionati patutul copilului la un unghi de 30 – 45grade.
• Dupa fiecare masa ridicati bebelusul sa eructeze (sa ragaie), si tineti-l in sus 30 de minute.
• Dati bebelusului sa manance putin si des. Pentru cei alimentati cu lapte formula, exista acum si formule de lapte anti reflux, care se ingroasa in stomac impiedicand astfel laptele sa se intoarca inapoi.
• Tot pentru bebelusi alimentati cu lapte formula cautati biberoane care au tetine cu ajutorul carora inghit mai putin aer, vor reduce si durerile provocate de colici (care se formeaza tot datorita aerului inghitit in timpul alaptarii).
• In timpul unei mese, puteti ridica copilul sa eructeze, si apoi puteti continua sa il hraniti.

De regula regurgitatiile vor disparea dupa ce, la 5 luni, in alimentatia bebelusului veti introduce alimentele solide. Insa exista si cazuri in care ele pot dura pana la maximum 18 luni.

In orice caz va aflati, inainte de a lua alte masuri pe cont propriu consultati un medic, daca se poate un gastroenterolog care va spune ce anume ar trebui facut. Nu administrati alte medicamente antireflux fara acordul medicului.

Daca regurgitatiile sunt insotite de varsaturi, daca bebelusul nu creste in greutate, sau daca devine rahitic, consultati un medic specialist. Se pot face diferite analize din care se poate constata daca regurgitatiile sunt provocate de o alta boala.

Dar daca copilul e bine dispus, daca creste bine in greutate, inseamna ca nu trebuie sa va ingrijorati prea mult. Tineti cont de recomandarile de mai sus, si asigurati-va ca dupa masa bebelusul nu se zbenguie prea mult. Va fi o perioada mai grea pentru dumneavoastra ca si parinte, pentru ca uneori va fi necesar sa schimbati bebelusul de haine, de mai multe ori, dar va trece si aceasta perioada.

2 comentarii la „Regurgitatia la bebelusi – RGE (reflux gastro esofagian)

  1. Buna yasmina. Conteaza cat timp are bebelusul si cu ce este hranit. De exemplu daca este hranit doar la san si are sub 5 luni, la sfatul medicului se pot da medicamente insa la noi in tara nu prea se gasesc (eu am folosit din Franta, Gaviscon dar copilul meu a avut Boala de reflux, era rahitic si nu crestea in greutate, acest medicament am gasit pe net ca il livreaza cineva in Bucuresti, zona Crangasi). Daca este hranit cu lapte formula exista si in tara lapte antireflux, de exemplu Aptamil AR de la Milupa, iar daca ii dai deja alimente solide incearca sa ii dai mai mult piure gros de legume si fructe, nu supa si sucuri, cel putin pana se mai raresc regurgitatiile.
    Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × one =