Bebelusi

Alaptarea bebelusului previne obezitatea la copii

1136844_baby_girlEste interesant si important de retinut faptul ca alaptarea poate reduce riscul de obezitate cu 15%. Stiu ca nu pare un procent prea mare, insa atunci cand ne confruntam cu un risc mare de obezitate, acest 15% este crucial. In general, mamele supraponderale risca sa aiba copii cu aceeleasi probleme, cele ale greutatii lor.

Alaptarea, precum si introducerea cat mai tarzie a alimentelor solide in alimentatia bebelusului pot sa reduca acest risc de obezitate. Mamele care au o greutate supraponderala, dar in acelasi timp si cele care fumeaza, ar trebui asadar sa fie mai atente la deciziile pe care le iau si care pot sa influenteze in mare masura copilasii. Dezvoltarea si sanatatea copilului sunt influentate de foarte multi factori, printre care unul dintre cele mai importante este tocmai alaptarea. Este adevarat ca genetica parintilor va avea un cuvant de spus asupra a cum va fi si copilul, stilul de viata al parintilor regasindu-se si acesta in viata micutului, insa daca aceste mame iau hotararea ca alaptarea sa fie un lucru esential pentru el, si sa dureze cat mai mult, lucrurile pot evolua inspre bine. Exista foarte multe mame care nu sunt neaparat supraponderale, dar care fumeaza. Sa stiti ca si acest viciu poate duce la nasterea unui copil cu probleme de greutate. Bineinteles, nu trebuie sa ne alarmam daca la nastere avem un copil mare, frumos si sanatos. Trebuie sa ne alarmam in momentul in care acesta creste dar ia foarte mult in greuatate. Trebuie sa ne alarmam atunci cand intr-adevar copilul are tendinte de obezitate. Din pacate, in zilele noastre obezitatea este alarmanta la copii iar daca vom studia putin acest domeniu vom observa ca in timp ce obezitatea creste, alaptarea este un „proces” din ce in ce mai putin folosit. De ce este atata de importanta alaptartea si de ce este atat de periculoasa obezitatea? Stim cu totii cate probleme de sanatate atrage greutatea excesiva, si cu atat mai mult la copii. Lucrurile sunt cat se poate de clare, si exista studii care dovedesc acest lucru: copii care au beneficiat de alaptarea la san, copii care au consumat hrana solida nu din primele luni de viata, acestia sunt mai putin expusi posibilitatii de a suferi de obezitate, chiar daca mamele lor sunt supraponderale sau fumatoare. In Romania, Societatea de Endocrinologie estimeaza un procent de 40% in randul copiilor, care sufera de aceasta boala, obezitatea.
Cred ca noi, ca si mame, trebuie sa fim atente la deciziile pe care le luam, si trebuie sa ne gandim la sanatatea copilului nostru. Daca alaptarea este facuta in mod corespunzator, putem oferi copilului sansa la o viata normala. Cred ca studiile care demonstreaza faptul ca exista atat de multi copii ce sufera de obezitate, ar trebui sa ne motiveze la a duce o viata mai sanatoasa, atat noi, cat si cei dragi ai nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + three =