Greutatea copiilor – factor de stres pentru unii parinti

greutatea copiilorMulti parinti isi pun deseori intrebarea daca bebelusii lor au o greutate normala. Unii considera ca bebelusii lor sunt prea slabi, altii ca sunt prea grasi, unii nu dau importanta deloc kilogramelor bebelusului in timp ce alti parinti ii cantaresc prea des.

Se stie ca in urmatoarele doua zilele imediat dupa nastere greautatea copiilor scade. Aceasta scadere variaza de la un bebelus la altul si in mod normal nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea totala.

[ad]

Scaderea in greutate in aceste doua zile nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni, pentru ca este normala iar din ziua a treia sau a a patra bebelusul incepe din nou sa ia in greutate.

Valorile normale de crestere in greutate in primul an din viata sunt urmatoarele:

• in prima luna greutatea copilului trebuie sa fie minimum 500 grame,
• in lunile 2, 3, 4 greutatea copilului trebuie sa fie minimum 750 grame
• in lunile 5, 6, 7, 8 greutatea copilului trebuie sa fie minimum 500 grame
• in lunile 9, 10, 11, 12 greutatea copilului trebuie sa fie minimum 250 grame
In primul an din viata greutatea copiilor este mai importanta decat inaltimea lor.

Cum ne dam seama daca bebelusul creste normal si se satura cu hrana pe care o primeste? Cat de des sa il cantarim?

Iata cateva sfaturi:

• Asigurati-va ca, cantarul pe care il folositi acasa pentru bebelus este intotdeauna bine reglat. Cantariti bebelusul in prima zi dupa ce ajungeti acasa, cantarul n-ar trebui sa indice o diferenta prea mare fata de cantarul din maternitate.

• Ziua a 10 a din viata bebelusului este o zi importanta. Daca in aceasta zi bebelusul a ajuns la greutatea din prima zi de nastere, atunci totul decurge perfect, continuati sa il alaptati ca si pana atunci pentru ca sunteti pe drumul cel bun. Cantariti-l deci in ziua a 10 a.

• Verificarea greutatii copiilor o data la doua saptamani, sau chiar o data pe luna ar trebui sa fie suficient, in cazul in care ati vazut deja ca bebelusul se incadreaza in limitele normale.

• Luna a patra deasemenea este importanta pentru verificarea greutatii copiilor. Specialistii ne spun ca in aceasta luna copiii ar trebui sa aiba dublul greutatii de la nastere.

• La un an greutatea copiilor ar trebui sa indice triplul greutatii de la nastere.

• Bineinteles ca exista, in viata fiecarui bebelus, perioade de boala in care nu va creste ca de obicei, sau poate chiar va scadea in greutate. Urmariti-l, si dupa ce boala a trecut ar trebui sa revina din nou la normal.

Despre bebelusii care iau prea mult in greutate in primele trei luni din viata, daca alimentatia lor este exclusiv la san, nu ar trebui sa va faceti probleme. Sunt bebelusi care cresc chiar si 1,5 kg/luna in primele trei luni. Daca bebelusul continua sa creasca la fel de mult si in urmatoarele luni, atunci momentul diversificarii alimentatiei e momentul in care dumneavoastra puteti lua anumite masuri (mai multe fructe in loc de cereale, mai putine paste si biscuiti).

Sfat: incercati sa nu fiti in cele doua extreme – nu neglijati cresterea in greutate a copiilor dar nici nu exagerati cantarindu-i zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

8 + 6 =