Nume pentru bebelusi – cum sa le alegem?

nume pentru bebelusiPentru unii parinti o sarcina foarte dificila este sa aleaga nume pentru bebelusi. Altii nu considera deloc greu acest lucru.

Iata cateva metode pe care le folosesc unii parinti in alegerea numelor:

• Parinti care aleg sa pastreze traditia in familie, sau care considera ca bebelusul lor este demn sa poarte numele unui bunic pentru care au o admiratie profunda sau a unui personaj istoric. De exemplu daca bunicul se numeste Dumitru, bebelusul va fi Dumitru junior. In anumite regiuni din tara se practica aceasta metoda.

[ad]

Intr-o familie pot exista chiar si 3 persoane, din generatii diferite care poarta acelasi prenume. Se pastreaza in acest fel nu doar numele de familie ci si prenumele.
E cea mai simpla metoda de a pune nume pentru bebelusi si unii o considera un gest frumos.

• Parinti care vor nume pentru bebelusi cat mai neobisnuite si mai putin utilizate. Vor cel mai bun nume! Se inspira de pe internet, din filme (actori celebri), din reviste.… Fac o lista cu variante posibile de baiat/fata, verifica cati alti copii din imprejurimi mai poarta acest nume si daca mai exista vreun copil, atunci renunta si o iau de la capat.
Nu e nimic gresit nici in a pune cele mai neobisnuite nume pentru bebelusi, dar trebuie avut in vedere ca acest nume sa se potriveasca cu numele de familie pe care bebelusul il va purta si sa nu fie in viitor un motiv pentru copil sa se simta complexat.

• Parinti care aleg nume pentru bebelusi cu semnificatie sau nume biblice.
Mai mult decat forma cuvantului ei cauta semnificatia lui si spera intr-un anume fel ca aceasta semnificatie sa marcheze viata copilului in bine. In cazul numelor din Biblie, unele dintre ele au o semnificatie profunda si frumoasa, cum ar fi David care inseamna “de iubit” insa altele, chiar daca semnifica ceva frumos (de exemplu: “cantec” sau “bucurie”) ar putea suna ciudat pentru un roman atunci cand este rostit (Mahlon si Chilion).

• Parinti care aleg nume pentru bebelusi inspirate din flori, orase, regiuni geografice, lunile anului, pietre pretioase. Exemple de astfel de nume ar fi: Margareta, Florenta, Augusta, Agatha.

• Parinti care vor nume pentru bebelusi UNICE. Combinatii intre numele tatalui si al mamei. Sunt cazuri fericite cand bebelusii primesc un nume de mare efect dintr-o astfel de combinatie dar sunt si cazuri mai putin fericite…. Decat o combinatie nereusita (pe care copilul sa o tarasca toata viata dupa el, doar din cauza lipsei de inspiratie a parintilor) mai bine alegeti o alta metoda de a da nume bebelusului.

Indiferent care din metodele de mai sus le alegeti, asigurati-va ca fiul sau fiica dumneavoastra va putea fi mandru/mandra de numele pe care il poarta (puneti-va in locul lui/ei), si ca nu va fi nevoit/a sa il rosteasca cu rusine sau jena ci cu multa incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

twenty + 18 =