Primele zile ale nou-nascutului acasa

Primele zile pe care copilul le petrece acasa, dupa nastere, sunt foarte importante. In general, perioada de nou-nascut este considerata ca fiind cuprinsa intre ziua 1 si ziua 28 a lunii, si este o perioada mai dificila, pana toata lumea se acomodeaza cu noua situatie! Dar cu siguranta, fiind acasa, si mama, si bebelusul se vor simti din ce in ce mai bine.

Dupa intoarcerea acasa, mama are un rol deosebit. Trebuie sa se intereseze daca bebelusul a fost vaccinat impotriva hepatitei B, daca i s-au administrat vitaminele necesare, daca greutarea nou-nascutului se afla la limitele normale si in toate aceste informatii, medicul de familie joaca un rol important. Daca la intoarcerea acasa mama are unele responsabilitati, acestea exista si in cazul tatalui. Este foarte bine ca tatal sa se ocupe o vreme de problemele gospodaresti. Fie ca are ajutor din partea mamei sale sau a surorilor, trebuie sa inteleaga faptul ca mama si copilul au nevoie de liniste si relaxare. Daca aveti un sot care intelege acest lucru, sa stiti ca sunteti foarte norocoase. De asemenea, dupa ajungerea copilasului acasa, tatal trebuie sa se ocupe de programul vizitelor, si  sa le evite pe cele inoportune, macar in primele zile.

Chiar daca mama si copilul au ajuns acasa, legatura cu medicul de familie trebuie sa fie foarte puternica. O buna comunicare intre familie si medicul de familie poate produce numai efecte pozitive asupra tuturor. Acesta trebuie sa fie in stare sa-i lamureasca pe tinerii parinti in orice problema, trebuie sa fie in stare sa ofere cele mai bune sfaturi, trebuie sa fie la dispozitia lor ori de cate ori ar fi nevoie. Iar parintii nu trebuie sa fie deloc jenati, dupa ce au ajuns acasa cu bebelusul, sa puna orice fel de intrebare medicului. Tocmai acesta este rolul lui, de a ajuta familia sa inteleaga toate aspectele ce intervin atunci cand in viata unui cuplu apare un copil. Medicul trebuie sa-i faca pe parinti sa inteleaga faptul ca vizitele, in primele 4-5 zile nu ar fi foarte indicate, nici pentru bebelus, nici pentru mama. Agitatia copilului in aceasta paerioada ar face mai dificila acomodarea acasa, si nimeni nu-si doreste acest lucur pentru un nou-nascut.

Este foarte important sa intelegem toate aceste aspecte legate de intoarcerea copilului acasa, de primele sale zile in aceasta lume. Asa cum un om isi face o impresie despre o persoana la primul contact, poate chiar doar din modul in care arata, este foarte important ca bebelusul sa se simta bine in primele sale zile acasa, sa se simta in siguranta. Iar acest aspect depinde foarte mult de parinti, si de modul in care acestia pun problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 1 =