CadouriCadouri copiiEducatie copiiParinti

Carti pentru copii – le mai citesc copiii zilelor noastre?

De multa vreme, in topul preferintelor copiilor, nu se mai afla cartile pe locul intai. Calculatorul a reusit sa-si faca cale batuta si usoara detronand metoda cea veche de dezvoltare a mintii prin lectura. Pacat!

Editurile tipareasc carti tot mai atractive in speranta ca vor ajunge in mainile cat mai multor copii, insa realitatea ne spune cu totul altceva: imaginea suprima cuvantul!

Sunt tot mai putini copii care au in casa o biblioteca reprezentativa cu carti, care lecturate au menirea de a dezvolta gandirea,

[ad]

de a aduce informatii noi si utile pentru micutul creier in plina dezvoltare. Sau, chiar daca unii au carti pentru copii in biblioteca, nu sunt citite de copii – asta pentru ca micutii mai au o alternativa, mult mai interesanta si mai usoara – jocurile pe calculator si desenele animate. De ce oare?

Pentru ca sunt mai usor de “digerat”! In timpul vizionarii unui desen animat mintea copilului este ocupata doar cu a inmagazina imaginile vazute si a auzi sunetele rostite. In schimb, in timpul unei lecturi copilul trebuie sa isi imagineze cum personajele fac ceea ce scrie in carte ca fac, sa isi imagineze ca vorbesc ceea ce scrie in carte ca vorbesc.

Sta in puterea noastra ca si parinti (nu neaparat in sarcina educatorilor sau invatatorilor) sa cultivam in copiii nostri setea de a citi. De fapt, poate ca ei nu fac altceva decat sa copieze ceea ce vad la noi: uitatul la televizor si calculatorul.

Noi suntem exemplul lor cel mai mare!

Daca vrei cu adevarat ca copilul tau sa iubeasca lectura, sa inceapa sa citeasca carti pentru copii, trebuie sa il educi sa faca asta! Dar mai intai, tu ca si parinte, pune-ti urmatoarele intrebari:

 1. de cate ori pe saptamana te vede copilul tau citind o carte? sau
 2. aminteste-ti care a fost ultima carte pe care ai citit-o?
 3. ce carti ai in Biblioteca? sau
 4. ai un abonament la biblioteca?
 5. de cate ori i-ai facut cadou o carte in locul jucariilor?
 6. cand ati petrecut impreuna o jumatate de ora citind intr-o carte, sau discutand o poveste citita?

Copilul poate invata sa iubeasca lectura daca este incurajat de parintii lui!

Iata de unde putem achizitiona carti pentru copii:

 1. din librarii.
 2. daca vi se par scumpe cartile gasite in librarii, faceti-va un abonament la Biblioteca. Veti fi foarte placut surprinsi ce carti pentru copii se gasesc acum. Enciclopedii cu sute de pagini colorate, copertate frumos, carti cu povesti, carti cu poezii si multe alte carti foarte educative.
 3. Editurile de ziare s-au gandit foarte bine sa asocieze vanzarea ziarelor cu carti pentru copii, la preturi mai mici decat se gasesc ele in librarii. Profitati de ofertele aparute!
 4. Imprumutati carti pentru copii de la prieteni si rude.

“Citatul te citeaza sa citesti,
Cititul te citeste cine esti.
Cunoasterea cunoaste si cuteaza,
Citind cunosti si ceilalti te citeaza.”

catren de Cornel Stelian Popa

Un comentariu la “Carti pentru copii – le mai citesc copiii zilelor noastre?

 1. Din pacate ai dreptate, foarte putini copii mai citesc in zilele noastre, in special datorita desenelor animate, dar si a tabletelor, jocurilor, care fac cititul sa para neinteresant. La fel cum ai spus si tu, parintii ar trebui sa fie cei care sa isi incurajeze copiii sa citeasca, la inceput prin a le citi povesti pentru a le trezi interesul si ulterior prin stimularea continua a interesului pentru lectura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =