Sfaturi pentru camera copilului

Fiecare parinte, cand are de pregatit camera copilului, doreste sa ofere acestuia tot ce e mai bun. Camera copilului trebuie sa fie un spatiu in care copilul sa fie fericit, sa se simta bine si in largul lui, si atunci si parintii vor fi multumiti de realizarea lor.

Amenajarea pentru camera copilului poate contine totusi si un anumit grad de dificultate. Camera copilului trebuie sa fie bineinteles un univers atractiv. Camera copilului trebuie sa infrumuseteze si sa inveseleasca copilaria oricui, insa in acelasi timp, cand amenajam camera copilului, trebuie sa tinem cont si de faptul ca aceasta ar trebui sa reprezinte si un element de educatie. Camera copilului, mai ales cand acesta incepe sa creasca, trebuie sa-l motiveze in a studia si a invata.

Astfel, in functie de varsta, personalitate, dorintele copilului care sunt spre binele lui, camera copilului trebuie sa fie perfecta pentru acesta. E important sa gandim camera copilului astfel incat aceasta, cu trecerea anilor, sa poate fi usor de modificat. Bineinteles ca odata cu trecerea anilor, copii se vor maturiza, si poate desenele de pe peretii din camera, vor trebui sa dispara. De aceea e foarte important ca atunci cand pregatim camera copilului, lucrurile sa fie astfel gandite incat modificarile sa se poata face cu usurinta.

Avand in vedere ca in camera copilului se vor desfarura toate activitatile acestuia, gestionarea spatiului este o problema care de multe ori ridica semne de intrebare. Avem nevoie de mobilier, jucarii, diverse obiecte care vor aglomera camera copilului, si trebuie aranjate cu grija. In camera copilului se recomanda a folosi mobilier nu prea mare, supraetajat ar fi cel mai indicat, pentru a lasa cat mai mult spatiu liber.

E foarte important sa ne delimitam anumite zone in camera copilului. Camera copilului trebuie sa contina o zona speciala pentru joaca, dar si o zona in care sa punem biroul, rafturile pentru carti, zona in care copilul sa simta acel element al educatie, despre care vorbeam la inceput. Si daca tot discutam despre rafturi, in camera copilului acestea trebuie puse la o inaltime accesibila. Daca le punem prea sus, degeaba ne vom astepta ca in camera copilului sa fie toate lucrurile in ordine, acestia neajungand la rafturile pentru carti. Toate lucrurile trebuie gandite pentru ei, sa le fie la indemana, in camera copilului.

Camera copilului trebuie sa fie o oaza de relaxare. Si de aceea, pentru camera copilului, culorile au un rol foarte important. Culorile deschise sunt de preferat, chiar daca acest lucru inseamna ca peretii vor fi mai sensibili. Prea multe culori in camera copilului, sau culorile prea tari, il vor agita cu siguranta, asadar evitati-le! Pentru ca in camera copilului sa intram mereu cu drag, e important sa-i  invatam pe copii, de mici, importanta ordinii si a curateniei. Trebuie sa stie, ca in camera copilului, aceste lucruri se gasesc sub responsabilitatea lor.

3 comentarii la „Sfaturi pentru camera copilului

  1. o prietena de-a mea, proaspata mamica, a decis sa picteze peretii camerei fetitei lor (care are 6 luni) si a iesit ceva spectaculos. camera este predominant roz; in jurul geamului au pictat ghivece cu flori si pasarele, iar pe peretele care a ramas liber, cateva personaje Disney. inca este prea micuta pentru spatiu de joaca si birou, dar este inconjurata de factori care sa-i stimuleze imaginatia.

  2. Cred ca amenajarea camerei trebuie schimbata o data la cativa ani. Copilul creste si lucruri care ii stimulau imaginatia la 3 ani nu o vor mai face si la 6 sau 9. 🙂

    1. Bine punctat…este normal ca un copil sa evolueze si sa se simta ‘atras’ de alte obiecte din camera, obiecte care ii stimuleaza imaginatia dar si curiozitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × two =