Copii veseli

Cand este pregatiti copilul sa invete o limba straina?

limba-strainaCel putin o limba straina se dovedeste a fi o necesitate in zilele noastre, asadar copilul trebuie educat si invatat in acest sens. Stim cu totii ca la varste fragede copii sunt ca niste bureti, asimileaza tot ce aud si vad in jurul lor si tocmai de aceea este indicat sa invete o limba straina inca de la cele mai fragede varste.

Specialistii ne spun ca varsta de 3,4 ani este ideala pentru a incepe acest proces. Copilul invata o limba straina mult mai repede atunci cand este mic, asimileaza cunostintele fara probleme si acest lucru duce la dezvoltarea sa cognitiva. Cum putem invata un copil de 3 ani o limba straina? Bineinteles ca la aceasta varsta jocul este principala caracteristica din viata lor si atunci, putem folosi aceasta metoda. Jocul ii ajuta sa invete cuvinte noi, sa se obisnuiasca fiecare cu sonoritatea limbii straine, sa se acomodeze cu accentul. La copii de varsta aceasta, o limba straina nu va putea fi invatata intr-un mod monoton. Cei care se ocupa de acest proces trebuie sa inteleaga faptul ca un copil are nevoie de spontaneitate, chiar distractie, pentru a-i ajuta sa asimileze cunostinte noi cu drag, cu zambetul pe buze. Daca pe parcursul „lectiilor” de limba straina ei se vor simti bine, vor fi motivati sa invete din ce in ce mai multe lucruri si veti fi suprinsi sa vedeti cu cata usurinta un copil de 3,4 ani poate invata o limba straina. Cu cat copilul creste, cu atat vor putea fi introduse diverse fise si caiete de activitati dar va spuneam si anterior, spontaneitatea celui care se ocupa de invatarea copilului este decisiva. Copii vor fi intotdeuna atrasi de activitatile si jocurile interactive, conversatii, provocari si competitii. Limba straina trebuie sa fie introdusa in viata copilului ca o activitate distractiva, cel putin pentru inceput. Facand acest pas, cunostintele vor fi acumulate pe parcurs, pas cu pas, pana la varste mari. De fapt, in viata putem invata in fiecare zi cate ceva, chiar daca deja ne consideram oameni mari si uneori credem ca le stim pe toate.
Daca ai un copil, te sfatuiesc sa te gandesti serios la a-l invata o limba straina. Si pentru acest lucru, trebuie doar sa intelegi cat de important este ca invatarea sa fie facuta intr-un mod atractiv. Copilul nu trebuie sa simta o povara, atunci cand va trebui sa invete lucruri noi. Metodele de invatare folosite trebuie sa fie adaptate varstei copilului, calitatilor acestuia si lucrurile nu trebuie grabite. Bazele unei limbi straine sunt foarte importante si tocmai de aceea spun ca o limba straina trebuie invatata pas cu pas, progresiv, si nu agresiv. Lumea in care traim parca o ia razna, parca nu mai stim ce ne aduce ziua de maine si cu siguranta nu putem intelege ce viitor vor avea copii nostri. Cu toate acestea, o limba straina nu va putea sa le aduca decat un punct in plus. Iar investitia in copii este investitia care merita toate eforturile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 17 =