Cantec de leagan – mireasma pentru sufletul bland al bebelusului

Se stie ca, inca din pantecele mamei sale, bebelusul aude glasurile din exterior, recunoaste vocea mamei si chiar a tatalui. Ii face placere s-o auda pe mama razand, cantand, vorbind si se simte in siguranta.

Cantecul de leagan, dintotdeauna a avut un rol semnificativ in dezvoltarea frumoasa si armonioasa a psihicului copilului, fie el cantat cata vreme bebelusul e in burtica mamei,

[ad]

dar si dupa nastere pentru multa vreme inainte ca bebelusul sa adoarma.

Expresia “cantec de leagan” se gaseste si in dictionarul limbii romane si inseamna “cantec liric cu care sunt adormiti copiii mici”. Faptul acesta demonstreaza ca se practica de multa vreme si chiar are efecte benefice. Fiecare mama rosteste, aproape involuntar, macar o data-n viata atunci cand isi adoarme odrasla: nani, nani….. de parca s-a nascut cu acest cantec de leagan in gand, si atunci cand devine mamica il rosteste pentru pruncul ei.

Primul cantec de leagan, cred ca s-a nascut in gradina Eden, si sunt aproape sigura de asta, deoarece cunosc felul in care Dumnezeu a creat femeia: gingasa, sensibila, atenta, protectoare, iubitoare. Si nu pot sa nu mi-o imaginez pe “mama tuturor” Eva, cum isi adoarme primul nascut, dupa ce a trecut printr-o nastere exploziva fara macar sa stie ce urmeaza. Ea, a trecut prin toate experientele feminine crezand in Dumnezeu, crezand ca totul va fi bine, nestiind ce urmeaza la fiecare pas, fara sa poata compara durerea ei cu a alteia……. pentru ca era PRIMA care trecea prin toate astea.

Si mi-o imaginez, dupa nastere, linistita, vazand minunea din bratele ei, plangand de fericire, soptind bland un cantec de leagan……..

Cantecul nu trebuie sa fie neaparat un cantec de leagan recunoscut, ci el poate izvora din inima mamei, special pentru copilul ei, cuvinte de iubire rostite pe o melodie nascuta din dragoste pentru copil.

Exista insa si cantece de leagan, care demult rasuna peste veacuri si pe care ni le-au cantat bunicii, parintii si le mai cantam si noi copiilor. Aproape toti ne amintim urmatoarele versuri: “nani, nani, copilas/dragu mamei fecioras; nani, nani cu mama/Ca mama te-a legana!”

Cantati copilului cate un cantec de leagan, fie unul gandit de dumneavoastra fie unul invatat de la altii. Putem prin cantec crea o atmosfera placuta in preajma copilului, mai ales cand dorim sa il adormim.

Tehnica moderna ofera astazi si posibilitatea ca bebelusii sa fie adormiti ascultand un cantec de leagan cantat de altcineva decat de mama lor. Profitati de acest lucru si pregatiti bebelusului un album cu cantece pe care va ajunge sa le indrageasca, care ii vor crea o stare de bine atunci cand le va asculta.

Ascultati aici cateva sugestii de cantec de leagan:
Cantece DE Leagan !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × 1 =