Copii supradotati – cum ii recunoastem?

Majoritatea parintilor si-ar dori sa aiba copii supradotati in familia lor, mici einsteini, dar nu intotdeauna un copil supradotat este si un copil fericit!

Este foarte greu sa dai o definitie pentru copii supradotati, de cele mai multe ori nu ies in evidenta cu nimic in

[ad]

primii ani de viata, de exemplu Einstein a vorbit la patru ani si a scris abia la sapte ani, a fost un elev slab in liceu si a ramas repetent la facultate, Isaac Newton a avut note slabe la scoala primara, lui Edison profesorii i-au spus ca este prea prost ca sa invete ceva si a fost exmatriculat, acestea sunt cateva exemple de copii supradotati, si lista poate continua.

Putem face o comparatie intre copii supradotati si copii obisnuiti, la fel ca intre o piatra pretioasa neprelucrata si una obisnuita, ambele sunt valoroase si necesare, dar difera modul de prelucrare, pentru piatra obisnuita nu conteaza cum este taiata, ea isi face treaba acolo unde este nevoie, dar un diamant trebuie slefuit diferit, cu mare grija, pentru ca in final sa scoti intreaga lui frumusete.

Cand observam ca avem in jurul nostru copii supradotati, trebuie sa avem grija de ei, de cele mai multe ori sunt mai sensibili decat copiii normali, sunt marginalizati de societate, fiind considerati ciudati, daca nu sunt scolarizati in institutii speciale, profesorii ii pot considera infumurati atunci cand dau raspunsuri ample sau cand rezolva o problema de logica sau matematica in cateva secunde, cand profesorul respectiv a stat zile intregi sa o rezolve.

Ca si parinti de copii supradotati avem o raspundere mare fata de acestea, trebuie gasite scoli speciale pentru ei, in invatamantul obisnuit se vor plictisi si nu vor fi intotdeauna intelesi, au nevoie de profesori foarte bine pregatiti, viitorul lor nu va fi neaparat unul foarte bun, se stie ca marile agentii guvernamentale selecteza copii supradotati pe care ii pregatesc si pe urma ii folosesc in diferite scopuri, acesti copii supradotati isi sacrifica viata pentru a descoperi mereu ceva sau a gasi rezolvari, nu se adapteaza foarte bine la societate si nici societatea nu-i accepta cu usurinta.

Cum recunoastem daca avem copii supradotati ?

• invata repede – comparativ cu copiii de varsta lor, au capacitatea de a retine orice, chiar daca aud o singura data, folosesc cuvinte mai grele atunci cand explica ceva, au un vocabular foarte dezvoltat
• citesc foarte bine – au cursivitate si vad cuvintele inainte de a le citi
• sunt curiosi – mereu intreaba, vor explicatii ample, chiar demonstrative, nu se multumesc cu raspunsuri simple
• sunt capabili sa aiba ganduri abstracte – si sa inteleaga concepte abstracte
• se concentraza usor – atunci cand sunt interesati de ceva pot sta ore intregi sa studieze acel lucru, dar cand nu sunt interesati devin indiferenti
• arata abilitati exceptionale – in diferite domenii stiintifice sau artistice
O alta modalitate de masurare pentru copii supradotati ar fi IQ-ul, daca este peste 100 inseamna inteligenta, dar foarte multi oameni de stiinta nu sunt de acord cu aceasta masurare, ei spun ca potentialul uman este nemasurabil, copiii nu se nasc supradotati, majoritatea copiilor, daca li se ofera conditiile necesare pot invata orice. Caminul, familia au o mare importanta in dezvoltarea copiilor.

Daca aveti copii supradotati, aveti mare grija de ei!

Un comentariu la „Copii supradotati – cum ii recunoastem?

  1. Buna, am un baietel care are 6 ani si 7 luni, si a fost testat recent de un psiholog iar rezultatul este de un IQde 130 pe testul raven plus Mi-a spus doamn psiholog ca este un copil supra dotat Nu am nici cea mai vaga idee cum as putea sa-l ajut Sunt din Bistrita iar aici nu sunt scoli pt. asa ceva.am citit pe internet despre tot felul de fundatii dar sunt destul de departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × 4 =